Елитне судије из Српске крстаре свијетом

Д. Репија, М. Зубовић
Елитне судије из Српске крстаре свијетом

Бањалука - Република Српска не може да се дичи тенисерима у свјетском или европском врху, али има три представника међу судијама који из седмице у седмицу крстаре меридијанима и паралелама по највећим турнирима.

Главни судија Срђан Свјетлановић и линијски Бојан Симеуновић прошле седмице били су у далеком Акапулку, док је линијски судија Озрен Ђурђевић био на турниру у Дубаију.

Прва двојица присуствовали су незаборавном турниру на којем је посљедњи аплауз заслужио проблематично-харизматични Ник Кирјос. Било им је то прво учешће на једном од најбоље организованих турнира из серије 500, а како сами кажу, успомене из монденског мексичког љетовалишта памтиће заувијек.

- Све је било одлично, јединствен доживљај. Домаћини гостољубиви и весели, срдачни, толико срећни када кажете да вам је лијепо... Нема више толико Американаца, с обзиром на затегнуте односе између двије земље. Са друге стране, на улицама полиција са дугим цијевима, баш као у филмовима, али на њих буквално нико не обраћа пажњу, јер је то једноставно начин живота који се одомаћио у овом дијелу Мексика. Турнир као турнир, сигурно међу два или три најбоље организована у овој категорији, а многи играчи су рекли да је бољи и од неких мастерса. У разговору са колегама, сложили смо се да је дефинитивно један од најбољих турнира на којима смо учествовали - први су Свјетлановићеви утисци.

Он је био главни судија на неколико мечева у квалификацијама сингла, те у првом колу дубла у којем су, најбољи пар свих времена, браћа Боб и Мајк Брајан савладали Аустралијанце Џона Милмана и Нила Скупског. Преостали дио турнира био је линијски судија, укључујући и финале између Кирјоса и Александра Зверева. Аустралијанац је дефинитивно обиљежио прошлу седмицу јер је савладао Андреаса Сепија, Рафаела Надала, Стана Вавринку, Џона Изнера и на крају Зверева. Иако је публика од почетка турнира углавном навијала за његове ривале, на крају је са сомбрером на глави и трофејом у руци добио заслужен аплауз.

- Мислим да је у финалу имао једнак број навијача као Зверев. Момак је најталентованији тенисер којег сам икад видио, а са друге стране умије да буде, нећу да кажем арогантан, али искочи ван свих матрица понашања које публика подразумијева. Некима то легне, некима не, али како је вријеме одмицало, све више је било оних који су га прихватили. Оно што сам примијетио, врло је коректан са противницима, јер је у финалу признао да је једна лопта сумњива, иако је био врло важан поен и сугерисао је Звереву да тражи челенџ, што је овај и урадио и добио поен - рекао је Свјетлановић.

На то се надовезује Симеуновић, који каже да је Кирјос ван терена непосредан и врло пријатан.

- На турнир је дошао са два пријатеља, без тренера, физиотерапеута, менаџера... Често смо га виђали у фан зони, апсолутно нико не би рекао да ће баш он бити освајач трофеја. И сам је признао да је неколико сати пред финале ишао на џет ски, а Зверев га гледао у чуду. Нијемац је по завршетку финала стандардно захвалио организаторима, људима у боксу, те поменуо Кирјосове пријатеље у позитивном контексту, нашаливши се да не зна због чега су ту. Кирјос му је одговорио да их је повео да се забаве, што је изазвало смијех. Свјестан је да му такав приступ често није био савезник, али је овај пут успио да се концентрише на терен и покаже колики је таленат - рекао је Симеуновић.

У досадашњој каријери имао је прилику да суди на АТП турнирима у Бечу, Софији, Дејвис купу, те ЊТА турниру у Линцу, а добре одлуке препоручиле су га организаторима мастерса у Монте Карлу.

- Биће то највећи турнир у мојој досадашњој каријери, али сам спреман за све изазове. Лијепо је када неко препозна ваш рад, а уједно ми је драго што ћу, осим посла који волим, пропутовати добар дио свијета - нагласио је Симеуновић.

Свјетлановић је ангажован и у Тениском савезу БиХ, који би од његовог пута у Мексико требало да има вишеструку корист, баш као и његов матични клуб Младост из Бањалуке.

- Срео сам се са старим познаником, техничким директором турнира Таном Крузом. Он је буквално први човјек мексичког тениса. Обећао ми је да ће овог или сљедећег љета довести десетак клинаца у Бањалуку да тренирају са нашим младим играчима, али ћемо све утаначити на турниру у Будимпешти, гдје ћемо се опет срести. Круз ће у идућих неколико мјесеци сигурно посјетити Бањалуку, па ћемо прецизирати сарадњу - закључио је Свјетлановић.

Ђурђевић дио историје

На практично другом крају свијета, Озрен Ђурђевић је са само неколико метара удаљености био свједок историје тениса - Роџер Федерер је подигао 100. трофеј у каријери.

- Швајцарац је са сузама у очима прославио велики јубилеј. Био је врло емотиван, свјестан да је исписао странице историје. Борна Ћорић у полуфиналу и Стефанос Циципас у финалу нису имали никакве шансе. Турнир у Дубаију судио сам 12. пут, а он је из године у годину бољи. У односу на први пут кад сам био, комплекс је непрепознатљив, централни терен, а и остали много су опремљенији и љепши. Услови за играче, раднике, судије, скупљаче лоптица, све је на много бољем нивоу. Организацијом су превазишли ниво турнира серије 500 и апсолутно заслужују ниво мастерса, то су више пута сугерисали Федерер и Новак Ђоковић - рекао је Ђурђевић.

Надал магнет

Иако је Рафаел Надал завршио учешће на турниру прије него што су организатори и публика прижељкивали, само једно његово појављивање било је довољно да се види колика је звијезда.

- Око њега је нон-стоп било на стотине навијача. На једном од тренинга скупило се сигурно 700 људи, желећи аутограм или фотографију са великим шампионом, а он је сигурно 40 минута остао да свима изађе у сусрет - рекао је Свјетлановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана