Дејан Плиснић најстарији прволигашки фудбалер Републике Српске:Не плашим се година, успјешно им пркосим

Бране Радуловић
Дејан Плиснић најстарији прволигашки фудбалер Републике Српске:Не плашим се година, успјешно им пркосим

Дервента - Иако је закорачио у пету деценију живота, голман Текстилца Дејан Плиснић остаје и у прољећној сезони на голу прволигаша из Дервенте.

Не размишља о повлачењу са прволигашких терена, а када се то и догоди, жеља му је да огромно играчко искуство преноси као тренер на млађе категорије. Већ је стекао звање истинске величине српског фудбала, јер је у свим послијератним сезонама био првотимац у неком од клубова прволигашког и друголигашког фудбала Републике Српске.

Као 13-годишњак Плиснић се још 1988. године први пут нашао на фудбалском стадиону Искре у родном Бугојну. Тренирао је у пионирској, а потом и кадетској селекцији, да би га ратна дешавања са породицом преселила у Сански Мост. Одмах се прикључио тренинзима у тамошњем Подгрмечу, а из тог времена посебно памти утакмицу Купа Републике Српске, против Шатора из Гламоча, када је његов тадашњи клуб елиминисан.

Нова животна станица његове породице била је Бањалука, а Дејан је постао члан тадашњег друголигаша Крила Крајине. Константно добром формом наметнуо се многим клубовима, али су најбржи били у прњаворском Љубићу, гдје је стигао у љето 1998. године. У периоду који слиједи остварио је рекорд какав можда нико на свијету није постигао, јер је бранио на 132 узастопне првенствене утакмице без минута одсуства.

- Био је то најблиставији послијератни период прњаворског клуба. Под вођством тренера Милана Вујасина двије године заредом, 2005. и 2006, били смо вицешампиони Републике Српске, односно у најближој пратњи тадашњих шампиона, бијељинског Радника и бањалучког Борца - са ведрином се присјећа прохујалих, али незаборавних времена овај чувар мреже.

Изванредна форма била је права препорука да се нађе у редовима бањалучког Борца, гдје је остао двије сезоне. Вратио се у Љубић, а потом је извјесно вријеме провео као голман бродског Полета, Слоге из Добоја, трнске Слоге... У зимској паузи 2011. године скрасио се у Дервенти, гдје је претходно формирао породицу, што је било и пресудно да остане у граду на ријеци Укрини.

- Брзо сам се навикао на нову средину, а значајну подршку имао сам од супруге Мирјане, с којом сам стекао тројицу синова. Као клуб, за кратко вријеме прешли смо пут од Регионалне до Прве лиге Републике Српске, гдје смо јесењу сезону завршили на високом четвртом мјесту. Постао сам и капитен, што ми наравно импонује, али и обавезује да на терену будем вођа. Не плашим се година, успјешно им пркосим. Практичним примјером потврђујем да су голмани баш као вино - што старији, то бољи - рекао је Плиснић, који је неколико мјесеци старији од свог доскорашњег шефа стручног штаба Бојана Магазина.

За разлику од својих другара из екипе, није био на зимском фудбалском распусту. У властитој режији тренира и током паузе, а ангажован је био и у организацији Новогодишњег футсал турнира у Дервенти, једне од најјачих смотри мајстора малог фудбала у Српској, па и шире.

Око 20. јануара биће на новој прозивци дервентског прволигаша како би био на располагању за прољећну сезону, у којој Текстилац планира да буде међу шест екипа које ће наступати у Лиги за првака Српске. А када дође тренутак да одложи голманске рукавице, што је, како истиче, тек у дугорочним плановима, Плиснић се неће опростити од фудбала. Жеља му је да буде тренер. Прва искуства на том пољу већ има као тренер голмана селекције Републике Српске. За 28 година присуства у овом спорту већ је обезбиједио значајно мјесто у будућој монографији фудбала Српске. Ово презиме ће остати у фудбалу, јер све тројица његових синова већ тренирају у млађим селекцијама Текстилца.

Картон

Плиснић је у фудбалским круговима познат као изузетно дисциплинован спортиста, јер је за 28 година играчке каријере само једном искључен, и то протеклог прољећа у дербију кола против Крупе због прекршаја над противничким играчем испред свог шеснаестерца. Уз то, имао је и среће, јер су га заобилазиле повреде на терену.

Борац

Први ривал Текстилца Корт у наставку сезоне биће Борац.

- Прољећну сезону отворићемо почетком марта у нашем граду утакмицом против мог некадашњег клуба, јесењег првака из Бањалуке, који је најозбиљнији кандидат за шампионску титулу. Искрено ме радује што ће Борац највјероватније поново бити премијерлигаш - рекао је Плиснић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана