Čovjek iz Kneževa vodi FS Slovenije

Glas Srpske
Čovjek iz Kneževa vodi FS Slovenije

Ljubljana - Za novog predsjednika Fudbalskog saveza Slovenije izabran je Radenko Mijatović.

Srbin rođen u Kneževu (tadašnjem Skender Vakufu) 16. novembra 1963. godine u fotelji čelnog čovjeka Saveza nekadašnje jugoslovenske republike naslijediće Aleksandra Čeferina koji je 8. oktobra ove godine izabran za predsjednika Evropske fudbalske asocijacije (UEFA). Od tada pa u naredna dva mjeseca Mijatović je bio vršilac dužnosti predsjednika Saveza, a na izbornoj skupštini dobio je podršku 23 od 30 delegata i pobijedio protivkandidata Matjaža Nemeca, socijaldemokratu iz slovenačkog Sabora. Novoizabrani šef Saveza djetinjstvo je proveo u Republici Srpskoj, a u Ljubljanu se preselio kao tinejdžer i radio je u velikom broju klubova. Igrao je za Slovan, Iliriju, Slobodu i Litijum, dok je nekoliko sezona proveo u austrijskim niželigašima. Odmah po inauguraciji iznio je mišljenje o regionalnoj ligi o kojoj se mnogo govori u javnosti.

- Stanje životne sredine i na terenu je delikatno. Uslovi još nisu zreli da bismo raspravljali o regionalnoj ligi, kao u košarci ili hokeju na ledu. Fudbal je specifičan sport. Naš domaći derbi između Olimpije i Maribora donosi mnoštvo problema, u Hrvatskoj se isto vidi u susretima između Dinama i Hajduka, kao i u beogradskom derbiju između Crvene zvezde i Partizana. Veoma je teško i neodgovorno da razgovaramo sa članovima regionalne lige u kratkom roku, ali ćemo usmjeriti aktivnosti u tom pravcu - rekao je Mijatović koji će obavljati funkciju do 2020. godine.

On je četvrti predsjednik FSS od 1991. godine, a njegovi prethodnici bili su Rudi Zavrl (1991 - 2009), Ivan Simič (2009/10) i Čeferin (2010 - 2016). Poslije fudbalske karijere Mijatović je više od tri decenije radio u industriji. Radio je kao fizički radnik u proizvodnji, da bi zatim stigao do upravljačkih funkcija u velikim preduzećima. Niz godina bio je direktor "Valkartona" iz Logateca, a danas je član Upravnog odbora "Cetisa" iz Celja.

Bez podrške regionalnoj ligi

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin demantovao je informacije da je evropska kuća fudbala dala dozvolu za osnivanje regionalne lige na području bivše SFRJ.

- Nema istine u nedavnim tvrdnjama da će biti formirana takozvana balkanska liga. Suprotno onome što je napisano u pojedinim člancima, nikakva odluka nije donesena iz bilo kog relevantnog tijela UEFA kada je u pitanju formiranje takve lige - rekao je Čeferin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana