Borčev bacač kugle trenira i po snijegu kako bi ostvario cilj

Nikola Lučić
Borčev bacač kugle trenira i po snijegu kako bi ostvario cilj

Banjaluka - Član Atletskog kluba Borac Aleksandar Novaković najbolji je bacač kugle u Srpskoj i sve bliži najboljim konkurentima u BiH, a nakon što je prošle godine u Novom Sadu oborio rekord Republike Srpske, u 2019. mu je cilj da prebaci 19 metara.

Prošla sezona bila mu je i najbolja do sada, a nakon sjajnog rezultata u Srbiji (18,03 metra) uslijedili su mitinzi na otvorenom. U Osijeku je bacio kuglu 18,41 metar, da bi u Baru produžio hitac za tri centimetra. Kako kaže, tu ne želi da se zaustavi, već su ambicije svake godine sve veće, a kao krajnji cilj postavio je učešće na Olimpijskim igrama.

- Osvojio sam i drugo mjesto u bacanju diska na prvenstvu BiH i generalno sam jako zadovoljan svojim rezultatima. Nakon oborenog rekorda RS, vrlo brzo sam ga nadmašio u Zagrebu i sada želim da što prije prebacim dužinu od 19 metara - rekao je Novaković.

Uslovi za treniranje su jako loši, ali kada je prisutna velika želja za dobrim rezultatima, sve prepreke se lakše savladaju.

- Znamo da treniramo i po snijegu, ali nekako se snalazimo. Imam sreću da radim sa Zlatanom Šeranićem koji je jedan od najboljih, ako ne i najbolji trener u BiH, i svojim savjetima uvijek pomogne da budem na nivou i pružim maksimum - izjavio je 24-godišnji Novaković.

Nije tajna da je bacanje kugle možda i najbolji dio atletike u BiH, a da bismo dobili atletičara sposobnog za najviše domete, potrebno je da se dosta toga poklopi. Da je tako, svjestan je i trener Šeranić koji je rekao da njemu i Aleksandru najveću glavobolju zadaju finansijska sredstva.   

- Konkurencija u bacanju kugle u BiH je veoma jaka. Kemal Mešić, Hamza Alić i Mesud Pezer su veoma dobri, ali Aleksandar može da ih stigne. Biti među prva četiri atletičara u takvoj konkurenciji je veoma teško i on je pokazao da je već u njihovom rangu, samo je potrebna veća podrška u finansijskom smislu kako bi napravio još jedan korak naprijed. Nažalost, naš klub nije tako moćan, pa će biti potrebno da se još neko uključi u cijelu priču. Ove godine smo imali pripreme u Novom Sadu i to je to. Najmanji problem smo nas dvojica, ali da bismo dobili atletičara koji će učestvovati na Olimpijskim igrama, treba nam mnogo veća podrška - zaključio je Šeranić.

 

Zagreb pa Osijek

Kada su naredna takmičenja u pitanju, Novakovića prvo očekuje nastup na Otvorenom prvenstvu Zagreba krajem mjeseca, da bi poslije toga nastavio da se takmiči u Hrvatskoj. Slijede mu mitinzi u Osijeku, pa put u Split, gdje će uz naporan rad pokušati još više da se približi obaranju ličnog rekorda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana