Бициклистички крем на старту

Душан Репија
Бициклистички крем на старту

Бањалука - Велики дио свјетске бициклистичке елите учествоваће на међународној трци Бањалука - Београд која се одржава од 19. до 21. априла.

Ово је "Гласу Српске" потврдио директор трке Владимир Куваља.

- Угостићемо 30 тимова са 180 такмичара из 23 земље. Поред познатих екипа које годинама долазе на трку Бањалука - Београд, захтјев за учешће послали су бициклисти из Данске, Аустралије, Шведске и Норвешке - казао је директор трке Владимир Куваља. 

Према његовим ријечима, оваква заинтересованост великих тимова и земаља није изненадила само организатора, већ и Свјетску бициклистичку федерацију (UCI), која је ове године одлучила да пошаље и инспектора за допинг.

- Овакав корак UCI-ја говори о присутности још великих земаља у свијету бициклизма те да је трка досегла врх у својој категорији са коефицијентом 1,2. Она је одмах иза оних најважнијих  Тур де Франса, Ђиро д' Италије - додао је Куваља.

Директор трке истиче да ће за организацију трке бити потребно и више људства него раније.

- Ангажовање још особља и обезбјеђења на трци ствара нам велики посао, али и задовољство - каже Куваља.

На челу Организационог одбора овогодишње трке је начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бањалука Раденко Ђурица.

- Веома нам је драго што је предсједник ОО Раденко Ђурица увидио важност ове манифестације за град Бањалуку и цијелу Републику Српску, али и њено повезивање са Србијом. Показао је заинтересованост и велику вољу да помогне. Вјерујем да ће трка проћи на врхунском нивоу - јасан је Куваља.

На крају, Куваља је још додао да су владе Републике Српске и Републике Србије и ове године стале уз ову манифестације, те да ће својом подршком омогућити одржавање трке Бањалука - Београд.

- Веома важна је и гостољубивост градова кроз које пролази трка, а то су: Бањалука, Прњавор, Дервента, Шамац, Брчко, Бијељина и Београд, јер без ње ова бициклистичка смотра не би доживјела своје седмо издање - закључио је Куваља.

"Глас Српске"

"Глас Српске" је медијски покровитељ трке. Као и претходних година, вјерни читаоци "Гласа Српске" имаће прилику да се информишу  о свим детаљима како припреме за манифестацију, тако и саме трке Бањалука - Београд.

Етапе

Првог дана манифестације, 19. априла, возиће се критеријумска трка посвећена 22. априлу, Дану ослобођења града Бањалуке, и то њеним улицама. Бициклисти ће пред собом имати 30 кругова дужине 1,5 километара. Ова трка установљена је још 1957. године и до данас није прекидана.

Другог дана трке Бањалука - Београд возиће се прва етапа од Бањалуке до Брчког. Старт друге етапе је 21. априла из Бијељине, а циљ је у Београду. Укупна дужина стазе је око 410 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана