Бициклистички караван креће из Београда

Милан Зубовић
Бициклистички караван креће из Београда

Бањалука - Сад већ традиционална бициклистичка трка између двије престонице српског народа стартује у суботу у Београду, а завршава се у недјељу у Бањалуци.

Старт првог дијела заказан је за суботу у десет часова, а око 200 бициклиста требало би да превезу 160 километар и стигну у Брчко послије 13 часова. Као и свих претходних издања, бициклисти ће без заустављања прећи границу између Србије и БиХ. Бициклисти ће послије одмора бити превезени у Теслић, одакле ће у недјељу ујутру преко Добоја, Дервенте, Прњавора и Лакташа стићи у Бањалуку, гдје ће направити пет кругова и проћи кроз циљ на Тргу Крајине. Иако учешће великог броја такмичара из 30 земаља, као и сама рута трке захтијевају обимну организацију, директор трке Владимир Куваља истиче да је све спремно за велики спектакл.

- Када смо 2007. године одржали прву трку нисмо ни сањали да ћемо девет година послије бити ту гдје смо сада. Учесници су из године у годину све познатији, а доказ да је организација добра дају нам наши стални учесници који из године у годину расту заједно са нама - рекао је Куваља.

Поред тога што ће ово издање послије шест година стартовати у Србији, а завршити се у Републици Српској, организатори су одлучили да скрате дужину трајања трке са три на два дана.

- Не сматрам да смо због тога изгубили квалитет, напротив. Ове године имамо част да су наши гости бициклисти словеначке Адрије, једног од најбољих тимова у Европи, а ту су и познати бициклисти из готово свих земаља Европе, који ће поред престижа и новчаних награда скупити поене за учешће на Олимпијским играма у Рију. Уколико један бициклиста побиједи на обје трке освојиће 80 бодова, а за наступ у Бразилу 2016. године потребно је да сакупи 100 бодова. То је доказ колико ја ова трка квалитетна - рекао је Куваља.

Овогодишње издање требало би да буде увертира за оно што слиједи идуће године, јер организатори планирају да се вози више етапа, а да име трке буде Велика награда Републике Српске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана