Бањалучани имају ватерполо ген

Душан Репија
Бањалучани имају ватерполо ген

Бањалука - Ватерполисти ОСЦ Будимпеште и Синтез Казања пласирали су се у наредни круг квалификација за Лигу шампиона из групе А, док су домаћи ватерполисти, упркос сва четири пораза, показали да напредују и да би уз мало више новца брзо дошли на ниво скипа средњег европског разреда.

Како се могло очекивати, Мађари и Руси су рутински стигли до прва два мјеста, а у међусобном дуелу одлучили су о побједнику. Бољи су били Мађари који су славили са 10:6. Екипе у којима игра много репрезентативаца најјачих европских земаља биле су прејаке за шпанску Терасу, Портуенсе из Португалије и Бањалуку па их још само једна препрека дијели од групне фазе Лиге шампиона.

Домаћи ватерполисти пружили су највише против, по квалитету себи најближем ривалу, Портуенсеа (5:10), чак су повели са 2:0, али им је у другом полувремену понестало снаге. То су првенствено искористила два професионалца у редовима Портуенсеа Румун Думитру Собечи, који је дао два гола, док је Педро Соуза, који је добар дио каријере провео у Шпанији, постигао четири гола. Солидан отор пружили су и Тераси (7:23), а резултат није ни близу реалан приказаном у базену, док је против Синтеза (2:25) и Будимпеште (2:30) очигледна била разлика у класи.

- Задовољан сам. Одиграли смо коректно са Португалцима и Шпанцима, што је првенствено и био циљ. Направили смо неколико одличних акција и показали да нисмо залутали у ово такмичење иако смо потпуно аматерски клуб. Једно или два појачања била би нам од велике користи и значајно бисмо унаприједили нашу игру - рекао је тренер Бањалуке Слободан Граховац.

Ватерполиста домаћих Владан Дмитрашиновић нагласио је важност наступа на оваквом турниру против играча попут Саве Ранђеловића, Драшка Бргуљана, Немање Убовића и других, што је испуњење сна за све његове колеге.

- Ово није такмичење у којем смо могли да се боримо за бољи резултат, али нам је много значило. Научили смо пуно, добили још већи мотив за тренинге и такмичење у Првој Б лиги Србије. Биће то наша четврта сезона и надам се да ћемо напасти једно од прва два мјеста - рекао је Дмитрашиновић.

Организација турнира била је практично без грешке, што говоре и похвале учесника и службених лица, али једна је ипак најзначајнија.

- Делегат турнира Гади Шварц из Израела је изузетно задовољан па смо добили сертификат да опет можемо организовати неко ЛЕН такмичење. То значи да бисмо већ за двије-три године поново могли бити домаћини квалификационог турнира, под условом да останемо доминантни у БиХ. Надам се да ћемо брзо постати спорт прве категорије, јер бисмо на тај начин бар још пет година били најбољи у домаћим оквирима. Поставили смо задатак за све друге спортове, јер је организација турнира Лиге шампиона велика ствар за цјелокупно друштво - рекао је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана