Aljoša Janković, Talentovani igrač Igokee: Izboriću mjesto pod suncem

Ivan Dragičević
Aljoša Janković, Talentovani igrač Igokee: Izboriću mjesto pod suncem

Banjaluka - Liga za prvaka BiH idealna je prilika mladim igračima Igokee da skupe prijeko potrebno iskustvo, dokažu potencijal i obezbijede mjesto u timu za narednu sezonu u ABA ligi.

Kadetski šampion Evrope Aljoša Janković odavno je poznat široj javnosti kao veliki košarkaški dragulj. Prostor za igru dobio je dolaskom trenera Žarka Milakovića sa kojim sarađuje godinama. Postigao je devet poena protiv Bosne Rojal za 16 minuta na parketu, a dobrim rješenjima i kvalitetnom odbranom zaslužio je produženi boravak u igri.

- Mnogo igrača izgubi se prilikom prelaska u seniorsku košarku. Ne bi trebalo da bude problema ukoliko je prisutan jasan cilj i motiv. Drugačije je sve što smo do sada radili. Ovaj nivo košarke je novi stepenik, a kako volim izazove, spreman sam da se izborim za mjesto pod suncem - rekao je Janković.

Dvije godine igrao je u Prvoj ligi Republike Srpske, ali je kvalitet ovog takmičenja mnogo ispod predstava koje prikazuju najbolji klubovi u BiH. Aljošina uloga je drugačija u odnosu na juniorsku ekipu, što je i logično.

- Prva liga pripremila me je na neki način, ali je ipak sada neuporedivo drugačije. Bio sam jedan od dominantnijih igrača u tom timu, faktički prva violina, a sada sam bek ap. Nije lako pogoditi šut kada znaš da ćeš imati jednu ili dvije lopte. Logično je da postepeno zarađujem minute, prvi zadatak je da odigram dobru odbranu i tako izborim mogućnost za nešto više. Imao sam malu tremu na debiju, ali s vremenom dolazi i samopouzdanje - dodao je 19-godišnji Janković.

Najveća razlika u odnosu na juniorsku košarku je na fizičkom aspektu pa Aljoša neke stvari ne može da koristi na ovom nivou.

- Teže je, jači je kontakt i troši se više energije. Prije sam se više spuštao na niski post, sada je to komplikovanije. Čuvam bolje igrače, eto, protiv Bosne sam neko vrijeme branio Draška Kneževića i to me motiviše. Iz dobrog treninga dolaziće još bolje partije - zaključio je Janković.

Večeras u Kaknju

Nema vremena za odmor, raspored je izuzetno gust u Ligi za prvaka, pa Igokea večeras u osmom kolu od 19 časova gostuje kod Kaknja.

- Poznajem ih dobro, igrao sam protiv Kaknja u završnici Kupa. Imaju dobru ekipu, brze bekove i snažne centre. Dobro su vođeni sa klupe, tako da su ekipa za respekt. Smatram da smo favoriti i idemo po pobjedu - rekao je Janković.

U ostalim mečevima sastaju se Bosna Rojal - Široki te Zrinjski - Spars (20 časova), dok će u desetom kolu Lige za opstanak snage odmjeriti Bošnjak - Student (17), Vogošća - Mladost (19) i Radnik - Sloboda (20.30).

Gledanost na Jadranu

Igokea je peta po gledanosti ekipa na domaćem terenu u prošloj sezoni ABA lige sa prosjekom od 2.189 gledalaca, dok su ispred nje Budućnost (3.401), Zadar (4.340), Crvena zvezda (4.416) i Partizan (4.590), a najslabije na svom terenu je gledan FMP (913). Ipak, u gostima nije vladalo veliko interesovanje za ekipu iz Aleksandrovca koja je zauzela posljednje mjesto (1.697), dok je najgledanija Zvezda (3.800), zatim Partizan (3.041), Cedevita (2.939), Mornar (2.837), Budućnost (.2807)...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana