Selektor Srbije Slavoljub Muslin za Glas Srpske: Kritike me ne dotiču, cilj je nadohvat ruke

Dušan Repija
Selektor Srbije Slavoljub Muslin za Glas Srpske: Kritike me ne dotiču, cilj je nadohvat ruke

Selektor Srbije Slavoljub Muslin ne obazire se na kritike da igra reprezentacije uprkos dobrim rezultatima nije drastično bolja nego u prethodnim ciklusima.

Iako broj bodova, činjenica da "orlovi" nisu doživjeli nijedan poraz i da konačno imaju hemiju u ekipi nedvosmisleno ukazuju na veliki napredak, mnogo je onih koji uz jutarnju kafu ili na društvenim mrežama "bistre" sistem igre koji Muslin forsira. Međutim, iskusni stručnjak u razgovoru za "Glas Srpske" ne pridaje previše važnosti dežurnim kritičarima.

- Nastojati da umanjimo nečiji rezultat je osobina u našem genetskom kodu. Već je poznata fraza da imamo selektora koliko i stanovnika, ali to je jednostavno tako. Mnogi koji sebi daju za pravo da ospore tuđi rad nisu napravili ništa u svojim karijerama, pa me njihovo mišljenje i ne interesuje. Želimo da uživamo u trenutku i da se koncentrišemo na predstojeće mečeve sa Austrijom i Gruzijom u kojima nam je dovoljna jedna pobeda. Cilj je nadohvat ruke, ali moramo da sačuvamo sve ono što nas je krasilo do sada, mirnoću, stabilnost i disciplinu - rekao je Muslin.

* GLAS: Da li ste znali da ste već sada sa reprezentacijom osvojili više bodova nego vaši prethodnici u dva posljednja ciklusa?

MUSLIN: Čuo sam to od vaših kolega posle meča u Dablinu. To je dokaz o svemu što sam naveo. Igra je nekada bila bolja, nekada lošija, kvalifikacije su specifične, a na kraju se pamti da li ste otišli na veliko takmičenje ili ste ostali kod kuće. Srbija je dosta propustila u prethodnih sedam godina i vreme je da se vratimo na veliku scenu.

* GLAS: Može li Srbija već u Austriji izboriti odlazak u Rusiju?

MUSLIN: To je ono čemu se nadamo, ali neće biti nimalo lako. Oni su jaka reprezentacija iako im u poslednje vreme ne ide kako su zamislili. Malo su psihički pali posle poraza od Velsa, ali nas to neće zavarati. Nadam se velikoj podršci navijača u Beču i slavlju posle utakmice.

* GLAS: Niste mijenjali formaciju ni poslije lošeg prvog poluvremena u Irskoj. Šta ste rekli momcima na pauzi da bi igra bila poboljšana?

MUSLIN: Nismo se snašli na početku. Oni su igrali mnogo bolje, vršili pritisak, a mi nismo radili ništa što smo dogovorili. Rekao sam im samo: "Momci, hoćemo li da igramo fudbal?" Na licima im se videla odvažnost pa je drugih 45 minuta izgledalo mnogo bolje. Crveni karton je zakomplikovao situaciju, ali smo uspeli da se odbranimo.

* GLAS: Niste zatekli baš idiličnu atmosferu kada ste došli na klupu. Šta ste učinili da je sada potpuno drugačije?

MUSLIN: Uspeli smo da igračima prenesemo važnost nacionalnog dresa. Prihvatili su sve naše postulate i sada smo dobili ono što tražimo. To ste mogli da vidite i u Dablinu, Jagoš Vuković je jedva stajao na nogama, ali je pomogao koliko je mogao, nije želeo da izađe iz igre. Momci se dobro slažu i spremni su na terenu da ginu jedan za drugog.

* GLAS: Utisak je da mnogi fudbaleri poput Aleksandra Mitrovića i Antonija Rukavine igraju bolje u dresu Srbije nego u svojim klubovima. Šta se promijenilo, jer to ranije nije bio slučaj?

MUSLIN: Mnogi od njih igraju u vrhunskim klubovima, ali smo nastojali da im objasnimo da će jednog dana kada završe karijeru žaliti što nisu otišli na neko veliko takmičenje sa reprezentacijom. Mnogima je ovo bila poslednja prilika jer su već u zrelim godinama, shvatili su važnost i nadam se da ćemo zajedno napraviti još mnogo dobrih stvari.

Šansa mladima

* GLAS: U toku kvalifikacija šansu su dobili i mladi reprezentativci poput Mijata Gaćinovića i Nemanje Maksimovića. Možemo li očekivati još veću ulogu "orlića"?

MUSLIN: To je normalan sled događaja i ukoliko se plasiramo na Svetsko prvenstvo, sigurno će jedan broj mladih biti u avionu za Rusiju. Moj pomoćnik Goran Đorović sada je selektor mlade selekcije, uspostavili smo sistem i imamo uvid u rad i napredak mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana