Preminuo Svetozar Gligorić

Preminuo Svetozar Gligorić 14.08.2012 17:09 | B92

Beograd - Poznati šahovski velemajstor Svetozar Gligorić preminuo je u utorak u Beogradu u 89. godini.

Gligorić je umro u beogradskom Urgentnom centru od posljedica moždanog udara.

Detalji o mjestu i vremenu sahrane biće naknadno saopšteni.

Gligorić je bio višestruki šahovski šampion bivše Jugoslavije, a titulu velemajstora dobio je 1951. godine.

Osvojio je deset medalja na Evropskim prvenstvima, od kojih četiri zlatne.

Gligorić je i na šahovskim Olimpijadama osvojio 14 medalja.

Gligorić je rođen 2. februara 1923. godine u Beogradu. Pohađao je osnovnu školu “Kralj Petar Prvi”, a zatim Prvu mušku gimnaziju, studirao je tehniku.

Za šahovsku tablu prvi put je sjeo kao 11-godišnjak. Prvi šahovski komplet napravio je rezbareći čepove sa flaša vina.

Proglašen je za sportistu Jugoslavije 1958. godine. Te godine je osvojio pojedinačnu zlatnu olimpijsku šahovsku medalju.

Bio je pobjednik 12 državnih prvenstava Jugoslavije. Dokazao se prije i poslije toga kao novinar Borbe, NIN-a i dvije decenije Radio Beograda gdje je dobio priznanje “Zlatni mikrofon”.

Gligorić je 1975. godine dobio Nagradu AVNOJ-a, odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem i Ordenom Nemanje Prvog reda.

Njegova knjiga o Meču stoljeća Spaski-Fišer u Rejkjaviku 1972. je prevedena sa engleskog na nekoliko jezika, dostigla je tiraž od nekoliko stotina hiljada primjeraka.

Najbolji šahista Srbije svih vremena zimus je objavo prvi muzički CD pod nazivom “Kako sam preživeo 20. vek”, a riječ je o 12 kompozicija svih muzičkih pravaca.

Kako je Tanjugu rekao generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije, Zoran Peković, Gligorić je umro u beogradskom Urgentnom centru od posljedica moždanog udara.

Ministarka omladine i sporta u vladi Srbije Alisa Marić uputila je Šahovskom savezu Srbije saučešće povodom smrti poznatog velemajstora Svetozara Gligorića.

„U ime Ministarstva omladine i sporta i u svoje ime izražavam duboko saučešće i tugu povodom smrti najvećeg srpskog šahiste svih vremena i iznad svega plemenitog i blagorodnog čoveka, velemajstora Svetozara Gligorića. Naš Gliga je proneo slavu jugoslovenskog i srpskog šaha u svetu i bio učitelj i uzor generacijama mladih šahista. Bila mi je čast decenijama poznavati ga i učiti od njega. Neka mu je večna slava”, navodi se u poruci koju je upitala Marić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica