Ogromna razlika u poslovanju Partizana i Dinama

Dušan Repija
Ogromna razlika u poslovanju Partizana i Dinama

Banjaluka - Biser Partizana Danilo Pantić dogovorio se o petogodišnjoj saradnji sa Čelzijem. Transfer je dokaz da je ovaj golobradi momak vrlo talentovan, ali i potvrda činjenice lošeg poslovanja Partizana.

Naime, Čelzi će za njegove usluge uplatiti samo 900.000 evra "crno-bijelima", pošto mu ugovor ističe na ljeto i ovo je bila posljednja šansa da Partizan koliko-toliko popuni kasu njegovom prodajom. Partije koje je do sada pružio u Partizanu, ali i omladinskoj reprezentaciji Srbije na Evropskom prvenstvu, sugerišu da je njegova realna cijena na tržištu bar pet puta veća, ali je Čelzi iskoristio grešku bivše uprave "crno-bijelih". Prije godinu predsjednik Partizana Dragan Đurić izašao je ponosno pred novinare i rekao da Pantić ostaje u klubu još najmanje 18 mjeseci na koliko je potpisao ugovor. Već tada je bilo jasno da će Pantić biti samo jedan u nizu talenata koji će iz srpskog fudbala otići rano i bez adekvatne nadoknade klubu u kojem je odrastao. Partizan, pritisnut dugovima, koji prema nekim procjenama iznose između 15 i 20 miliona evra, satjeran je u ćošak i mora da prihvati siću, inače bi ovaj fudbaler u junu klub napustio bez dinara.

Da, i uslovno rečeno, manji klubovi mogu da se nose sa alama evropskog fudbala, bar kada je u pitanju cijena fudbalera. Najbolji primjer je zagrebački Dinamo. Alfa i omega kluba Zdravko Mamić radi odličan posao u ovoj oblasti. Prije svega, mlade talente ugovorom veže za klub mnogo duže nego čelnici Partizana, što mu omogućuje da "zacijeni" igrače. Posljednji primjer je transfer Marcela Brozovića u Inter. "Neroazuri" su za njegove usluge izdvojili osam miliona evra, Duje Čop nastavio je karijeru u Kaljariju uz obeštećenje od četiri miliona, a sve jače glasine su da će na "čizmu" i Marko Pjaca. Za njegove usluge navodno je zainteresovan Juventus, koji je spreman da izdvoji više od pet miliona evra. Poređenja radi, Pjaca je godinu stariji od Pantića, ali ima ugovor sa "modrima" do polovine 2019. godine. Samo letimičan pogled na pet imena i transfera u posljednja četiri prelazna roka daju jasnu sliku razlika u cijenama i kvalitetu igrača koji su otišli iz Dinama i Partizana. Rekorder je Mateo Kovačić, kojeg je Inter Zagrepčanima platio 11 miliona evra, a sa druge strane je Lazar Marković. Za njegove usluge Benfika je platila "crno-bijelima" deset miliona evra, da bi samo godinu kasnije "orlovi" na njemu zaradili dva i po puta više, prodavši ga Liverpulu za 25 miliona evra. Još poražavajući podatak za Partizan je prodaja Aleksandra Mitrovića, kojeg sad juri "pola" Evrope, a Anderleht će na njemu trostruko zaraditi.

Transferi Dinamo

1. Mateo Kovačić (Inter)     11

2. Marcelo Brozović (Inter)        8

3. Tin Jedvaj (Bajer L.) 5

4. Šime Vrsaljko (Đenova)   4,88

5. Domagoj Vida (Dinamo K.) 4,4

 

Transferi Partizan

1. Lazar Marković (Benfika)        10

2. Aleksandar Mitrović (Anderleht)    5

3. Marko Šćepović (Olimpijakos)         3

4. Miloš Jojić (Borusija D.)         2,2

5. Ivan Ivanov (Bazel)          2,1

*Cifre su u milionima evra

 

Crvena Zvezda

Ako su "crno-bijeli" u posljednjih pet godina i zaradili neki novac od talentovane generacije sa Lazarom Markovićem, Aleksandrom Mitrovićem i Milošem Jojićem na čelu, Crvena zvezda u praznu kasu nije unijela ni evro, a gotovo cijeli šampionski tim iz prošle sezone napustio je "Marakanu". Bez obeštećenja su otišli Dragan Mrđa, Miloš Ninković, Luka Milunović, Nejc Pečnik, Nenad Milijaš, Boban Bajković, a na ljeto će njihovim stopama i Darko Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana