Огромна разлика у пословању Партизана и Динама

Душан Репија
Огромна разлика у пословању Партизана и Динама

Бањалука - Бисер Партизана Данило Пантић договорио се о петогодишњој сарадњи са Челзијем. Трансфер је доказ да је овај голобради момак врло талентован, али и потврда чињенице лошег пословања Партизана.

Наиме, Челзи ће за његове услуге уплатити само 900.000 евра "црно-бијелима", пошто му уговор истиче на љето и ово је била посљедња шанса да Партизан колико-толико попуни касу његовом продајом. Партије које је до сада пружио у Партизану, али и омладинској репрезентацији Србије на Европском првенству, сугеришу да је његова реална цијена на тржишту бар пет пута већа, али је Челзи искористио грешку бивше управе "црно-бијелих". Прије годину предсједник Партизана Драган Ђурић изашао је поносно пред новинаре и рекао да Пантић остаје у клубу још најмање 18 мјесеци на колико је потписао уговор. Већ тада је било јасно да ће Пантић бити само један у низу талената који ће из српског фудбала отићи рано и без адекватне надокнаде клубу у којем је одрастао. Партизан, притиснут дуговима, који према неким процјенама износе између 15 и 20 милиона евра, сатјеран је у ћошак и мора да прихвати сићу, иначе би овај фудбалер у јуну клуб напустио без динара.

Да, и условно речено, мањи клубови могу да се носе са алама европског фудбала, бар када је у питању цијена фудбалера. Најбољи примјер је загребачки Динамо. Алфа и омега клуба Здравко Мамић ради одличан посао у овој области. Прије свега, младе таленте уговором веже за клуб много дуже него челници Партизана, што му омогућује да "зацијени" играче. Посљедњи примјер је трансфер Марцела Брозовића у Интер. "Нероазури" су за његове услуге издвојили осам милиона евра, Дује Чоп наставио је каријеру у Каљарију уз обештећење од четири милиона, а све јаче гласине су да ће на "чизму" и Марко Пјаца. За његове услуге наводно је заинтересован Јувентус, који је спреман да издвоји више од пет милиона евра. Поређења ради, Пјаца је годину старији од Пантића, али има уговор са "модрима" до половине 2019. године. Само летимичан поглед на пет имена и трансфера у посљедња четири прелазна рока дају јасну слику разлика у цијенама и квалитету играча који су отишли из Динама и Партизана. Рекордер је Матео Ковачић, којег је Интер Загрепчанима платио 11 милиона евра, а са друге стране је Лазар Марковић. За његове услуге Бенфика је платила "црно-бијелима" десет милиона евра, да би само годину касније "орлови" на њему зарадили два и по пута више, продавши га Ливерпулу за 25 милиона евра. Још поражавајући податак за Партизан је продаја Александра Митровића, којег сад јури "пола" Европе, а Андерлехт ће на њему троструко зарадити.

Трансфери Динамо

1. Матео Ковачић (Интер)     11

2. Марцело Брозовић (Интер)        8

3. Тин Једвај (Бајер Л.) 5

4. Шиме Врсаљко (Ђенова)   4,88

5. Домагој Вида (Динамо К.) 4,4

 

Трансфери Партизан

1. Лазар Марковић (Бенфика)        10

2. Александар Митровић (Андерлехт)    5

3. Марко Шћеповић (Олимпијакос)         3

4. Милош Јојић (Борусија Д.)         2,2

5. Иван Иванов (Базел)          2,1

*Цифре су у милионима евра

 

Црвена Звезда

Ако су "црно-бијели" у посљедњих пет година и зарадили неки новац од талентоване генерације са Лазаром Марковићем, Александром Митровићем и Милошем Јојићем на челу, Црвена звезда у празну касу није унијела ни евро, а готово цијели шампионски тим из прошле сезоне напустио је "Маракану". Без обештећења су отишли Драган Мрђа, Милош Нинковић, Лука Милуновић, Нејц Печник, Ненад Милијаш, Бобан Бајковић, а на љето ће њиховим стопама и Дарко Лазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана