Miroslav - Muta Nikolić o tajni slobodnih bacanja za Glas Srpske: Penali prave razliku između vrhunskih i polovnih igrača

Ivan Dragičević
Miroslav - Muta Nikolić o tajni slobodnih bacanja za Glas Srpske: Penali prave razliku između vrhunskih i polovnih igrača

Beograd - Iako se šut sa linije za slobodna bacanja smatra najpovoljnijom pozicijom za postizanje koša mnogi igrači imaju veoma loše procente, ali pojedini poput Luiđija Datomea ne promašuju penale.

Italijanski krilni igrač koji nastupa za Fenerbahče u Evroligi i turskom prvenstvu promašio je samo jednom iz 50 pokušaja (Evroliga 19/19, Turska 30/31) i potpuni je kontrast u odnosu na saigrača Jana Veselog kojem su slobodna bacanja prava noćna mora. Leteći Čeh u Evroligi šutira svega 56,8 odsto i jedan je od najgorih u ovom statističkom parametru. Frapantan podatak je da plejmejker Panatinaikosa Nik Kalatis šutira svega 43,5 odsto (20/46), a ubitačni strijelac Alesandro Đentile mizernih 52,3 (20/39). Trener Dinamika Miroslav Muta Nikolić koji je istovremeno i asistent srpskog selektora Aleksandra Đorđevića kaže za Glas Srpske da se u njegovo vrijeme nisu bacale "cigle" sa penala.

- Problem je što danas košarku igraju samo atlete. Pažnju najviše posvećuju fizičkoj spremi i mišićima pa centri od 215 cm trče kao bekovi. Pre je u svakoj ekipi bio igrač koji je mogao da ubaci 50 poena i nije se dešavalo da promaši otvoren šut. Sada imate situacije kada je igrač sam u korneru i pogodi tablu, a isti problem imaju i kada šutiraju slobodna bacanja. Uzmimo primer Radmila Mišovića, taj čovek nikada nije promašivao i neko danas kaže kako ne bi mogao da igra sadašnju košarku, jer su jače odbrane. Svako vreme nosi svoje, ali veliki asovi bi se lako prilagodili i opet bili dominantni - rekao je Nikolić.

Datome je tokom cijele karijere neumoljiv izvođač slobodnih bacanja i nekoliko puta je sezonu završavao bez promašaja, ali na manjim uzorcima. Posebno impresivan u ovoj kategoriji je i bek CSKA Nando de Kolo, jer iznuđuje mnogo ličnih grešaka, a promašio je samo četiri penala od 93 šutnuta. Francuz je u Evroligi izveo 62 penala više od Datomea, a i dalje drži vrhunski procenat (95,7%).

- De Kolo je klasa, strašan igrač. Penali često prave razliku između vrhunskih i polovnih igrača. Većina ih pogađa na treningu, ali nije isto u praznoj i punoj dvorani kada se lomi utakmica. Tu se vidi ko je kakav igrač ili šuter. Veliki igrači preuzmu odgovornost i kada je najvažnije ubace dva penala ili koliko je potrebno - kazao je Nikolić.

Još kao član Partizana Bogdan Bogdanović je poslije meča sa CSKA koji su "crno-bijeli" dobili, izjavio kako je nekada lakše pogoditi trojku sa osam metara preko ruke, nego dva penala kada se odlučuje o pobjedniku. Iako sa linije za slobodna bacanja igrač ima otvoren pogled ka košu, sigurno da nije lako ubaciti loptu kroz obruč, jer pod velikim pritiskom ruka umije da se skrati.

- Najvažnija je koncentracija i psiha. Igrač mora da namesti glavu i blokira spoljne uticaje. To su stvari koje su neophodne kada je veliki naboj, ali na treningu mora mnogo da se vežba. Poslije milion ponavljanja dolazi do automatizma i onda se mehanički pogađa. Košarkaši to često ne shvataju pa onda na treningu nonšalantno odrađuju takve vježbe. Neki igrači jednostavno nemaju ruku i nisu rođeni kao šuteri pa onda vježbom mogu da se poprave samo do nekog nivoa. Ima i drugih slučajeva, svi znaju da Dražen Petrović nije ništa mogao da pogodi pa je napornim radom postao vrhunski šuter - dodao je Nikolić.

Dosta problema sa penalima ima plec Crvene zvezde Stefan Jović, jer šutira svega 61,2% što je zaista slabo. Sa druge strane odličan je Marko Gudurić (86%), dok je ispred njega Miloš Teodosić (89,9%). Nekadašnji organizator igre Zvezde i Partizana, a sada član Manrese Aleksandar Cvetković najbolji je "penaldžija" u najjačoj španskoj Endesa ligi, jer je dao 45 od 46 slobodnih bacanja. U ABA ligi Nemanja Vranješ nije promašio nijedno bacanje (28/28), dok je Vuk Radivojević najbolji u dresu Igokee sa 85 odsto preciznosti. Najbolji srpski šuter svih vremena Predrag Stojaković dvije sezone predvodio je NBA ligu u ovom parametru, dok je Španac Hoze Manuel Kalder kao član Toronta sezonu završio sa samo tri promašaja iz 159 šuteva. Poseban kvalitet je iznuđivanje faula, a tu prednjače Džejms Harden u NBA ligi i Kit Lengford u Evroligi. Bek Uniksa je izveo 152 penala, čak 51 više od drugoplasiranog Breda Vonamejkera, a odigrao je utakmicu manje.

Promjena mehanike šuta

Svjedoci smo da igrači ponekad mijenjaju mehaniku šuta, neki čak i šutersku ruku (Tristan Tompson iz Klivlenda), a Miroslav Nikolić ima svoju teoriju za to.

- Igraču možeš da menjaš šut do 18 godine (op. a. Veselom u Vašingtonu tri puta mijenjali), ali posle nikako. Najviše volim kada mi dođe dete sa 14-15 godina i ništa ne zna pa ga onda polako obučavam - rekao je Nikolić.

Korać, Beri, Onuaku...

Radivoj Korać je slobodna bacanja šutirao na specifičan način, sa dvije ruke ispod trupa. U jednoj emisiji je nanizao 100 pogođenih penala, a na isti način je šutirao legendarni Rik Beri pa je drugi najbolji izvođač u istoriji NBA lige (prvi je Stiv Neš). Očevu foru ukrao je Kenjon koji studira na Floridi i oborio je rekord Gejtorsa sa 39 pogođenih penala u nizu. Ovu nekonvencijalnu metodu koristi i centar Hjustona Činanu Onuaku, a o sličnom potezu mogli bi da razmisle Andre Dramond, Deandre Džordan i slični.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana