Милорад Мажић: Суперлига Србије није нерегуларна

Агенција
Милорад Мажић: Суперлига Србије није нерегуларна

Београд - Најбољи српски судија Милорад Мажић изјавио је да не зна зашто се у Србији прави атмосфера да је фудбалско првенство нерегуларно и да се намјештају утакмице.

Арбитар из Врбаса налази се у елитној групи европских судија, по неким оцјенама је најбољи дјелилац правде на Старом континенту. Ови квалитети не помажу му на домаћој сцени, јер поједини клубови нису задовољни његовим суђењем па су Црвена звезда и Војводина захтијевали његово изузеће са својих утакмица. Регуларност Суперлиге Србије не доводи у питање ниједног тренутка.

- Европска фудбалска унија (УЕФА) брзо би имала таква сазнања која би била прослеђена до нас. Прави се фама да је наше првенство нерегуларно, али постоје људи и интегритет из УЕФА. Код нас није раширен случај кладионица као у окружењу - рекао је Мажић.

Арбитар из Врбаса истиче да током каријере никада није трпио притиске да суди у корист одређеног тима, а знао би како да поступи када би се нашао у таквој ситуацији.

- Пре утакмице одмах бих пријавио надлежнима, нисам у каријери имао такву врсту притиска. Клубови покушавају да праве притиске кроз анализе и изјаве. Та реч се пуно користи код нас и нисам сигуран да има велико значење. Имамо и ми судије са велики притиском да суде на прави начин, овде се даје негативна конотација навијачима, посебно пред "вечити дерби". Не обраћам пажњу на то, покушавам да будем на високом нивоу, а грешка је саставни део спортисте - истакао је Мажић.

Проблем са пиротехником на стадионима постоји и у иностранству, а не само у Србији и на то је ставио акценат.

- Пале се и бакље на утакмицама Лиге шампиона, пре неколико месеци то се десило на мечу Базеа и московског ЦСКА. Руси су запалили бакљу, а слично је било и пре неколико година када сам судио репрезентацијама Румуније и Грчке. УЕФА такве свари драконски кажњава и репресивном политиком хоће да спречи насиље - рекао је Мажић.

У прилог његовом квалитету говоре бројке, судио је већину међусобних утакмица Партизана и Црвене звезде што је најтежи меч арбитра у српском фудбалу и може се рећи да је Мажић човјек за специјалне задатке Фудбалског савеза Србије. Разматрано је да суди финале Европског првенства у Француској. Оно је повјерено пензионисаном Енглезу Марку Клатенбургу, али је Србин добио утакмицу Суперкупа Европе између мадридског Реала и Манчестер јунајтеда, која је прошле године играна у Скопљу.

Проблем млађи узрасти

Према Мажићевим ријечима велики проблем је такмичење млађих категорија, односно понашање дјеце, која се угледају на родитеље. Оцјењује се да многи лијече фрустрације на стадионима.

- Слабо се ко бави тим стварима, иако су јако важне. Био сам на једном таквом мечу пре 15 година када су родитељи и породица правили проблеме и тукли се - казао је Мажић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана