Милан Лане Јовановић, бивши репрезентативац Србије, за Глас Српске: Срби мајстори да покваре све што ваља

Дарко Пашагић
Милан Лане Јовановић, бивши репрезентативац Србије, за Глас Српске: Срби мајстори да покваре све што ваља

Бањалука - Нисмо смели да после лошег резултата на Свјетском првенству у Јужној Африци кваримо тим, који је имао репутацију и селектора, али смо то урадили и сада плаћамо данак.

Рекао је у разговору за "Глас Српске" бивши репрезентативац Србије Милан - Лане Јовановић, који је био гост челника ФК Борац на њиховој утакмици са Вележом.

- Ми Срби смо мајстори да развалимо све што ваља. После Јужне Африке сви су се утркивали да што пре омаловажи све што је било добро. Сви су у томе учествовали подједнако, па донекле и ми играчи, али највише јавност. Од тада све је катастрофа, јер се Србија није пласирала ни на једно велико такмичење. Не смемо да себи дозволимо да се плаћају селектори који своје квалификационе циклусе завршавају фијаском. За мали народ као што је Србија сваки неодлазак на велико такмичење је немерљив губитак - нагласио је прослављени репрезентативац Србије.

* ГЛАС: Како коментаришете прекид утакмице Србија - Албанија и одлуку UEFA да се Србији одузму три бода?

ЈОВАНОВИЋ: Нажалост насели смо на провокацију. Грешка је и што смо организационо затајили и дозволили неколицини навијача да уђу на терен што нас је коштало три бода. Неке усијане главе нису адекватно реаговале, а све што је требало после провокације да урадимо је било да их дотучемо на терену, јер објективно смо од њих квалитетнији. Овакав сценарио је највише одговарао UEFA, јер су им сигурно дражи Португалци и Данци од нас и Албанаца. Наиме, без три бода остали смо и једни и други, те смо тако стављени у неравноправан положај са ове две друге репрезентације.

* ГЛАС: Да ли су по Вама изгубљене све шансе у овим квалификацијама?

ЈОВАНОВИЋ: Нису, јер сматрам да Србија још може да се дочепа трећег мјеста, али ће то у много зависити од наредна два у којима гостујемо Португалији и Данској. У случају оба пораза остајемо практично без шансе, а са било каквим позитивним резултатом још смо у игри.

* ГЛАС: Послије оставке Дика Адвоката ко је по Вама најближи селекторској фотељи?

ЈОВАНОВИЋ: Глас дајем Радовану Ћурчићу, који је са младом репрезентацијом направио велики посао. Сматрам да је посвећен свом послу, млад је, амбициозан и резултати стоје иза њега. Био је уз А репрезентацију на неколико утакмица, добро познаје ситуацију и верујем да би уз подршку свих челника савеза могао бити и дуготрајније решење. Наравно од њега не треба очекивати чудо и тражити да репрезентацију одведе у Француску.

* ГЛАС: Коначно сте посјетили Бањалуку, што је била Ваша вишегодишња жеља. Откуд та жеља?

ЈОВАНОВИЋ: Има више разлога што сам желео да видим Бањалуку. Први је што је мој отац некада овде служио војску и причао лепе приче о граду на Врбасу. Друга је што је некадашњи бањалучки рукометаш, а сада успешан хирург у Белгији доктор Небојша Поповић утицао на моју каријеру. Успешно ми је оперисао колено, али и био посредник у мом преласку у Стандард из Лијежа. И треће можда и најважније што је Бањалука симбол и административни центар српске државности западно од Дрине. Утисци су феноменални и одушевљен сам архитектуром, поготово зградом Владе, старом тврђавом Кастел, Господском улицом, црквама. Град је прелеп и стварно има шта да се види.

* ГЛАС: У Бањалуци сте били гости Фудбалског клуба Борац?

ЈОВАНОВИЋ: Дошао сам на позив челника клуба. Одушевљен сам и стадионом, али и целокупном ситуацијом у клубу, који је пре неколико месеци био практично пред гашењем. Оно што је најважније је да има прилику да се још више надограђује и резултатски и инфраструктурно.

Менаџер

* ГЛАС: Недавно сте постали менаџер. Да ли сте на утакмици Борац - Вележ видјели неког интересантног играча?

ЈОВАНОВИЋ: Овим послом се бавим осам месеци и највише радим за тржиште Белгије и Холандије. Презадовољан сам урађеним за овако кратко време. Овај посао се не гледа само кроз статистику и број завршених трансфера, већ и кроз многобројне контакте са играчима, челницима клубова, фудбалским заљубљеницима. Све у свему за сада је све онако како сам замишљао. Што се тиче ове утакмице ови простори су имали правих играча и никада није мањкало талента. Нека имена сам записао у биљежницу, али томе не бих овом приликом.

Лична карта

Име: Милан Лане Јовановић

Датум рођења: 18. април 1981.

Мјесто рођења: Бајина Башта.

Каријера: Космос (Бајина Башта), Будућност (Ваљево), Војводина (1999-2003), Шахтјор (2003-2004),  Локомотива (2004- 2006), Стандард (2006-2010), Ливерпул (2010-2011), Андерлехт (2011-2013).

Репрезентација: 44 наступа од 2007. до 2012. године, 11 голова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана