Marjanović blizu rekorda Evrolige

Agencije
Marjanović blizu rekorda Evrolige

Beograd - Centar Crvene zvezde Boban Marjanović ima priliku da uđe u istoriju Evrolige.

Ako gledamo prosječan broj indeksnih poena u ovoj sezoni, Marjanović će skoro sigurno završiti na prvom mjestu pošto u ovom trenutku ima prosječno 25,5 indeksnih poena. Pored toga, on je najbolji skakač ovog takmičenja sa 10,4 skoka po meču.

Ako uzmemo u obzir da je do sada 14 puta ostvario "dabl-dabl" i da ima priliku da se prvi nakon Tanoke Berda, koji je u sezoni 2004/05. igrajući za Žalgiris imao prosječan "dabl-dabl" učinak (18 poena po meču i 10,6 skokova), nađe iznad ove granice, onda je sigurno da se radi o istorijskoj sezoni. Upravo je broj "dabl-dablova" u jednoj sezoni ono u čemu je Bobi nadomak rekorda. Pomenuti Berd imao je 14 u jednoj sezoni, a ukoliko se desi da Zvezdin centar u jednoj od preostale dvije utakmice napravi "dabl-dabl", onda će ući u istoriju Evrolige kao najbolji ikada. Pored ovoga, Marjanović juri još jedan rekord. Radi se o ukupnom broju skokova u jednoj sezoni Evrolige, rekordu koji u ovom trenutku drži Mirsad Turkčan sa 248 u sezoni 2002/03. kada je igrao za Sijenu.

Marjanović do sada ima 228 i potreban mu je još 21 skok na preostale dvije utakmice do obaranja rekorda. Ipak, ono što je najbitnije od svega jeste da ima priliku da postane igrač koji je imao najveći prosječan broj indeksnih poena u Evroligi ikad kada se gleda jedna sezona. Apsolutni rekorder u ovome jeste Arvidas Sabonis, koji je igrajući za Žalgiris u sezoni 2003/04. bilježio 26,3 prosječna indeksna poena na 18 utakmica. Turkčan je igrajući za CSKA iz Moskve bilježio 25,8 indeksnih poena po meču u sezoni 2001/02, a Marjanović je trenutno na trećem mjestu.

Ukupan indeks

Kada posmatramo rekord po ukupnom broju indeksnih poena, onda je Marjanović još bliži velikom uspjehu. Entoni Parker iz Makabija u sezoni 2004/05. imao je ukupno 597 indeksnih poena, a Srbin je trenutno drugi sa 561, tako da ni ovaj rekord uopšte nije daleko. Potrebno je da Marjanović ima prosječno više od 18 indeksnih poena na naredna dva meča i rekord će biti oboren. Ovog petka Zvezda gostuje Žalgirisu u Kaunasu, a nakon toga u posljednjem kolu igra protiv Panatinaikosa kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana