Лука Јовић за Глас Српске: Голови најбоља препорука Крстајићу

Данијел Радујковић
Лука Јовић за Глас Српске: Голови најбоља препорука Крстајићу

Бањалука - Фудбалска репрезентација Србије тренутно је најдефицитарнија на позиција нападача, гдје има само неколико опција, па би селектор Младен Крстајић за Свјетско првенство могао позвати и младе играче, а таквом сценарију се нада голгетер Ајнтрахта Лука Јовић.

Главна узданица "орлова" у шпицу је Александар Митровић, који ове сезоне готово не игра за Њукасл и питање је у каквој ће форми дочекати Мундијал. Његове замјене до сада су били Александар Пријовић и Андрија Павловић који биљеже добре партије у дресовима ПАОК-а и Копенхагена, али су грчка и данска лига далеко од неког европског врха. Своју шансу могли би тражити ове сезоне расположени голгетер Црвене звезде Александар Пешић или можда Никола Стојиљковић из Кајзериспора и ту се отприлике завршавају озбиљне опције што се тиче напада. Међутим, он можда завирити у редове младе селекције у којој се издваја Јовић. Иако је момак из Бијељине крајем децембра напунио 20 година, већ има искуства играња у иностранству, а у посљедње вријеме све чешће добија прилику у Ајнтрахту. Мада му минутажа није велика, на посљедње двије утакмице које је играо постигао је исто толико голова, а ако му тренер Нико Ковач настави давати шансу, а он је буде искористио не треба чудити ако се његово име нађе на списку путника за Русију.

- Мени је сан да играм за наш А тим и то би било остварење мојих снова и велика привилегија да са 20 година идем на Светско првенство. Искрено се надам да ћу добити већу минутажу и због Мундијала, јер мислим да са још неколико голова можда могу на будем на списку путника за Русију - казао је Јовић на почетку разговора за "Глас Српске".

Након што је напустио Црвену звезду и отишао у Бенфику већину времена провео је другом тиму овог клуба. Због тога се одлучио да оде на позајмицу у клуб из Франкфурта. На почетку ни тамо није пуно играо, али ствари се полако мијењају. Период адаптације је прошао, а ту му је помогао још један момак из Републике Српске Мијат Гаћиновић.

- Брзо је прошло ових шест месеци. На почетку ми је било изузетно тешко, али сада ми је много лакше. И тренинзи су били тешки, али сам се већ навикао. Драго ми је да ме је баш Мијат сачекао овде, јер је пре свега јако добар дечко и велики професионалац. Увек је ту за мене када ми треба нека помоћ и сигурно да ми је било много лакше да се привикнем на нову средину уз њега. Морам да поменем и Слободана Медојевића који је такође био ту када сам дошао. Желим да му пожелим сву срећу у новом клубу - рекао је Јовић.

Како је буквално као дијете напустио дом у Бијељини и дошао у Београд, па се онда са 18 година отиснуо у иностранство најбоље зна колико се тешко снаћи у другим срединама као још незрела особа.

- Заиста сам везан за свој крај, јер сам млад отишао за Београд. Када год ухватим слободно време настојим да дођем. Сагласан сам да сам млад отишао у Бенфику, али не могу да кажем да је грешка јер сам дошао у фантастичан клуб и да сам тренирао са играчима светске класе. Када сам тамо стигао био сам млад и неискусан, а на све то сам имао паклену конкуренцију. Лепо искуство, али не и ефикасно - реалан је млади нападач.

Конкуренција у Ајнтрахту је врло јака, али он се полако бори за своје мјесто под сунцем. Играма и головима показао је да има квалитет за Бундеслигу.

- Конкуренција је велика, Ребић и Халер играју добро целу сезону и постижу голове. Искрено, нисам задовољан својом минутажом, мислим да сам заслужио да играм више, поготово што постижем гол на сваких 87. минута у игри. Очекујем да временом имам све већу и већу минутажу. Што се тиче мојих игара задовољан сам, мада је могло и боље јер сам у Хамбургу промашио две одличне шансе и против Лајпцига су ми поништили чист гол. Имам уговор на још годину и по, а после клуб има опцију да ме откупи. Видећемо како ће се све одвијати, али волео бих да останем, јер мислим да ми фудбал у Немачкој одговара - додао је Јовић.

Ајнтрахт добро гура у Бундеслиги, а налази се на седмом мјесту са 30 бодова, али то је само један мање од другопласираног Бајер Леверкузена. Постоји реална шанса да избори наступ у Европи наредне сезоне.

- Играмо добро у гостима, а кући смо мало слабији. Имали смо неколико киксева и испуштених бодова уз које смо могли да будемо други на табели. Биће жестока борба до краја за места која воде у Европу, али верујем да овај тим може да се нађе на тим позицијама - истакао је Јовић.

Није тајна да воли Црвену звезду и без обзира што више не игра у овом тиму, прати шта се дешава у бившем клубу и радостан је због одличних резултата у посљедње вријеме.

- Наравно да пратим Звезду, пратићу је цео живот где год будем играо. Жао ми је што сам отишао тако рано, али нисам имао пуно опција и надам се да ћу се вратити једног дана да надокнадим све пропуштено - закључио је Јовић.

Ковач помогао да напредује

Тренер Ајнтрахта тренутно је хрватски стручњак Нико Ковач који се не либи да пружи шансу младим играчима.

- Нико је велики професионалац и увек извлачи максимум из нас. Мислим да је мени требао баш такав тренер и да могу да напредујем са њим. Оно што је сигурно јесте да сам много поправио физичку спрему која ми је била највећи проблем - рекао је Јовић.

Са "орлићима" до Евра

Млада репрезентација Србије одличну гура у квалификацијама за Европско првенство и на пет утакмица забиљежила је исто толико побједа. Битан фактор у њима био је и Лука Јовић који већ има четири гола на свом конту.

- На почетку квалификација рекао да све зависи од нас и да смо најбоља екипа у групи. Кренули смо добро и на пола пута смо од Евра, ако наставимо овако да играмо не сумњам у пласман. Играчи имају фантастичан однос селектором Гораном Ђоровићем и то је један од разлога што играмо добро. Велика је дисциплина и то се види на терену - казао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана