Košarka jedina trpi zbog otkaza

Ivan Dragičević
Košarka jedina trpi zbog otkaza

Banjaluka - Otkazi košarkaša selektorima širom Evrope postali su regularna stvar, jer se unazad nekoliko godina svakog ljeta ponavlja ista priča.

Košarka je sport koji ne umije da se izbori sa ovim problemom, koji nije nastao juče ili prošle godine već traje veoma dugo. Otkaza je bilo i biće ih i dok fudbal putem FIFE i UEFE ima mehanizme da se bori s tim, igra pod obručima još nije našla rješenje. NBA je najmoćnija organizacija u svijetu košarke i tamošnje ekipe nisu mnogo zainteresovane da puštaju igrače u nacionalne timove. Tačno je da košarkašima niko ne stavlja veto na nastup u reprezentaciji, ali bivaju savjetovani da ljeto provedu u svojim timovima od kojih zarađuju za život. Evropsko prvenstvo poslije Olimpijskih igara tradicionalno je siromašno najvećim zvijezdama. Od Pirineja do Urala uglavnom sve selektore muči isti problem, pa iako mnogi pominju Špance i Francuze kao najponosnije košarkaše koji su uvijek na raspolaganju nacionalnim timovima, to baš i nije istina. Srbi su kivni na Nikolu Jokića što drugi put u tri godine odbija Aleksandra Đorđevića, emocije Hrvata povrijedili su Mario Hezonja, Ante Žižić i Ivica Zubac, a najgore su prošli Duško Vujošević i BiH čiji roster je gotovo neprepoznatljiv. Kada su hrvatski novinari pitali Darija Šarića šta misli o otkazima reprezentaciji, košarkaš Filadelfije dao je zanimljiv komentar.

- Krivo mi je što neki igrači ne žele da igraju. Čini se da nema više tog žara i da smo izgubili kult reprezentacije. Znam da mi koji smo tu, koji ginemo, osjećamo da nam je tu mjesto, osjećamo naboj igranja za svoju zemlju. Ako neko kaže da je umoran, nije sigurno i to dobro znam. Treperio sam kada sam prvi put ušao u A reprezentaciju. Igrao sam to ljeto za mladu selekciju i osvojili smo prvo mjesto, da bi se nakon toga priključio pripremama seniorskog tima i obavio kvalifikacije. Ne razumijem kako neko može biti umoran za reprezentaciju - rekao je Šarić.

Za razliku od zemalja iz okruženja BiH nastupa u pretkvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje niko od igrača ne želi da igra iako su svojim partijama doveli ekipu tu gdje je sada. FIBA za narednu sezonu planira kvalifikacione prozore po uzoru na fudbal, ali je realnost da na tim utakmicama ne igraju NBA i evroligaški igrači. Možda se stanje popravi na velikim takmičenjima, pošto će se igrati na svake četiri godine, jer svakako da nije prijatno radno provoditi svako ljeto. Kao posljedica toga desi se oproštaj Stefana Markovića u 28. godini, jer ritam nije nimalo prilagođen potrebama igrača pa igrač u najboljim godinama preventivno reaguje da ne bi ugrozio zdravlje u dužinu karijere. Košarkaškom svijetu nedostaje dijalog u vezi sa mnogih pitanja, počevši od rata organizacija, pravila igre do određivanja rasporeda, broja utakmica i tendencija u kojem pravcu ide evropska košarka.

Tanjeviću svi na broju

Selektor Crne Gore ne može da se požali na svoje igrače, jer mu niko nije otkazao poziv u reprezentaciju pred pripreme za Evropsko prvenstvo. Igor Kokoškov u Sloveniji ne može da računa na Tomaža Bolčinu. Selektori Srbije i Hrvatske ne mogu računaju na po tri igrača zbog NBA obaveza, "orlovi" na Jokića, Nikolu Milutinova i Nemanju Dangubića, a Aco Petrović na Marija Hezonju, Antu Žižića i Ivicu Zupca. Prvi krilni centar Srbije Nemanja Bjelica ne može da igra zbog povrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana