Кошарка једина трпи због отказа

Иван Драгичевић
Кошарка једина трпи због отказа

Бањалука - Откази кошаркаша селекторима широм Европе постали су регуларна ствар, јер се уназад неколико година сваког љета понавља иста прича.

Кошарка је спорт који не умије да се избори са овим проблемом, који није настао јуче или прошле године већ траје веома дуго. Отказа је било и биће их и док фудбал путем ФИФЕ и УЕФЕ има механизме да се бори с тим, игра под обручима још није нашла рјешење. НБА је најмоћнија организација у свијету кошарке и тамошње екипе нису много заинтересоване да пуштају играче у националне тимове. Тачно је да кошаркашима нико не ставља вето на наступ у репрезентацији, али бивају савјетовани да љето проведу у својим тимовима од којих зарађују за живот. Европско првенство послије Олимпијских игара традиционално је сиромашно највећим звијездама. Од Пиринеја до Урала углавном све селекторе мучи исти проблем, па иако многи помињу Шпанце и Французе као најпоносније кошаркаше који су увијек на располагању националним тимовима, то баш и није истина. Срби су кивни на Николу Јокића што други пут у три године одбија Александра Ђорђевића, емоције Хрвата повриједили су Марио Хезоња, Анте Жижић и Ивица Зубац, а најгоре су прошли Душко Вујошевић и БиХ чији ростер је готово непрепознатљив. Када су хрватски новинари питали Дарија Шарића шта мисли о отказима репрезентацији, кошаркаш Филаделфије дао је занимљив коментар.

- Криво ми је што неки играчи не желе да играју. Чини се да нема више тог жара и да смо изгубили култ репрезентације. Знам да ми који смо ту, који гинемо, осјећамо да нам је ту мјесто, осјећамо набој играња за своју земљу. Ако неко каже да је уморан, није сигурно и то добро знам. Треперио сам када сам први пут ушао у А репрезентацију. Играо сам то љето за младу селекцију и освојили смо прво мјесто, да би се након тога прикључио припремама сениорског тима и обавио квалификације. Не разумијем како неко може бити уморан за репрезентацију - рекао је Шарић.

За разлику од земаља из окружења БиХ наступа у претквалификацијама за Европско првенство које нико од играча не жели да игра иако су својим партијама довели екипу ту гдје је сада. ФИБА за наредну сезону планира квалификационе прозоре по узору на фудбал, али је реалност да на тим утакмицама не играју НБА и евролигашки играчи. Можда се стање поправи на великим такмичењима, пошто ће се играти на сваке четири године, јер свакако да није пријатно радно проводити свако љето. Као посљедица тога деси се опроштај Стефана Марковића у 28. години, јер ритам није нимало прилагођен потребама играча па играч у најбољим годинама превентивно реагује да не би угрозио здравље у дужину каријере. Кошаркашком свијету недостаје дијалог у вези са многих питања, почевши од рата организација, правила игре до одређивања распореда, броја утакмица и тенденција у којем правцу иде европска кошарка.

Тањевићу сви на броју

Селектор Црне Горе не може да се пожали на своје играче, јер му нико није отказао позив у репрезентацију пред припреме за Европско првенство. Игор Кокошков у Словенији не може да рачуна на Томажа Болчину. Селектори Србије и Хрватске не могу рачунају на по три играча због НБА обавеза, "орлови" на Јокића, Николу Милутинова и Немању Дангубића, а Ацо Петровић на Марија Хезоњу, Анту Жижића и Ивицу Зупца. Први крилни центар Србије Немања Бјелица не може да игра због повреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана