Kако УЕФА лови расисте – епизода Хумска 1

Б92
Kако УЕФА лови расисте – епизода Хумска 1

У Партизану су се с правом плашили суспензије УЕФА због навијача против Скендербега, а зашто, то нам открива репортажа Њујорк Тајмса из Београда.

Дуел српског и албанског тима је био меч високог ризика, а у центру пажње није био само домаћој јавности него и код УЕФА.

Европска кућа фудбала је упозорила Партизан да му пријети драконска казна у случају расистичких, националистичких и сличних вређања ривала, па је из Хумске данима трајала кампања у којој су позивали навијаче на пристојно понашање.

Да ова кампања није била само пука обавеза, већ потреба клуба, показао је новинар Ендру Ке, који је боравио у Хумској 2. новембра и пратио представника ФАРЕ, организације која се бори против дискриминације на фудбалским стадионима.

ФАРЕ већ годинама има све већу улогу када су у питању дисциплинске одлуке УЕФА, има неколико стотина волонтера који сваког викенда прате фудбалске утакмице инкогнито, а слиједеће године ће први пут бити присутни на свим мечевима Свјетског првенства, које се одржава у Русији.

Меч између Партизана и Скендербега је био од изузетне важности за УЕФА због већ познате историје навијачке мржње на Балкану, али и због првог дуела два тима у Елбасану, када су албански навијачи скандирали своју верзију "Убиј, закољи, да Србин не постоји", због чега је клуб кажњен са 60.000 евра и празним трибинама на слиједећем мечу.

Неименовани човјек, један од око 240 које је ФАРЕ посебно обучио за посматрање мечева, је неколико сати прије утакмице обавијестио делегата УЕФА да ће бити присутан на трибинама стадиона у Хумској 1. Протекле недјеље су били и на утакмицама у Хрватској, Румунији, Русији, Чешкој, али Италији.

"Никад не знаш шта су можда припремили за утакмицу", рекао је посматрач који је био "наоружан" моћном камером способном да сними сумњив детаљ и са најудаљеније тачке на стадиону.

Њему је утакмица у Београду била 21. у "каријери". У питању је дипломирани студент у 20-им годинама, а био је дискретно обучен у обичним панталонама и јакни, пратећи детаљна упутства ФАРЕ како би се што боље уклопио у средину. На примјер, представници ФАРЕ избјегавају обување патика марке "New Balance", након што је њен лого "N" доведен у везу са неонацистима.

"Труди се да се понашаш нормално. Нисмо ЦИА", савjетовао је посматрач новинара Њујорк Тајмса.

Представници ФАРЕ су врло опрезни на утакмицама јер су неки од њих имали проблема са навијачима. Прије неколико година један од њих је морао да тражи помоћ полиције у Пољској јер су га навијачи "открили" и кренули на њега.

"Запамти да се смијеш. Ми смо обични туристи. Забављамо се", додао је посматрач.

Стадион Партизана није био превише попуњен, било је присутно око 12.000 гледалаца, али је "југ" био препун, а на њему главни субјект представника ФАРЕ – "Гробари".

Током утакмице, посматрач би повремено погледао на терен, направио неколико опуштених фотографија, али је константно био концентрисан на "ултрасе".

На самом почетку меча је примјетио транспарент "South Guard", гдје је умјесто слова "О" Келтски крст, симбол који који су често користили нацисти, али су овај пут навијачи Партизана прелијепили тај крст, па га је посматрач игнорисао. Није му била "занимљива" ни застава са мртвачком главом.

ФАРЕ је издао водич на 75 страна са сликама и енциклопедијом псовки и увредљивих симбола широм свијета. Али посматрачи га констатно допуњују новим материјалом.

Важан примјер како функционише ФАРЕ је Партизанова кореографија на мечу са Скендербегом. Била је то "шеталика" са ликом кнеза Лазара Хребељановића, јунака Боја на Косову, коју је пратила адекватна пјесма са трибина. Иако је свима упознатим са историјом и културом ових простора јасно да та слика представља провокацију за Албанце, она не крши оштра правила дискримимације.

"Провокативно је, али има другачију поруку, а то није довољно. Ми можемо да извијестимо шта мислимо да неке ствари значе, али у легалном смислу, морамо да докажемо намеру, мотив и како је утицало на жртве", објашњава координатор посматрачког прогмара ФАРЕ Павел Клименко.

Клименко је дао јасан примјер тога из Партизаног комшилука, код навијача Црвене звезде. Највећи ривал је био кажњен због хомофобног слогана: "Бебе нек' се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља пе*ера".

Мјесец дана касније "делије" су се због затварања "сјевера" услијед поменуте казне преселиле на југ, гдје су имале скоро идентичан слоган: "Бебе нек' се рађају, порука је Југа, нећемо да Србијом влада бела куга".

Јасно је да је опет у питању била хомофобна порука, али због фразе коју су навијачи употребили била је двосмислена, па тако ни УЕФА није покренула акцију.

"Тужно је што ово радимо у 21. вијеку, али мотивише ме кад овај посматрачки посао донесе неки резултат", објаснио је неименовани волонтер ФАРЕ са стадиона Партизана зашто се бави тим.

Са 47 инцидената на 113 утакмица у сезони 2014/2015, број је пао на 20 на 188 мечева у слиједећој, док су у прошлој забиљежена 25 на 114.

"Заустављање дискриминаторног понашања је само први корак. Промена њиховог става је дуг пут за који је потребно вријеме", каже Клименко.

Резултат је био видљив и у Београду. Навијачи су скандирали само "Косово је Србија!", који је у границама прихватљивости за УЕФА, којој је најважније што није било есцплицитних политичких порука.

На крају, Партизан је славио 2:0, навијачи су са играчима прослављали прву побjеду у Лиги Европе, а срећан је био и представник ФАРЕ.

"Погледај их. Ово је савршено. Ово желимо", закључио је инсајдер са Партизанових трибина, а онда обавијестио делегата УЕФА да није било инцидената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана