Јадранска лига: Беспарица рађа нове асове

Приредио: Иван Драгичевић
Јадранска лига: Беспарица рађа нове асове

Бањалука - Квалитет екипа у овосезонској Јадранској лиги није на високом нивоу какав је раније био, а само такмичење вјероватно није било слабије од свог настанка.

По саставима екипа издвојиле су се три екипе Црвена звезда, Цедевита и Будућност док остали тимови таворе у медиокритетству усљед финансијских проблема. Управо та ситуација натјерала је већину клубова да се окрену својим омладинским школама па су пружили шансу талентованим играчима. Представљамо вам неке играче који би могли да направе искорак и обиљеже сезону на Јадрану.

Раде Загорац (Мега Лекс, 1995, 204 цм) - крилни играч доживио је велики пех већ у првој утакмици сезоне против Црвене звезде када је у дуелу са Стефаном Настићем сломио руку и због тога га очекује пауза тромјесечна пауза. Упркос повреди млади Смедеревац одиграо је сјајан меч и проглашен је за МВП првог кола. Добру прошлу сезону потврдио је играма на Европском првенству за играче до 20 година у Лињану гдје је Србија освојила злато, а Загорац био један од водећих играча. Ове сезоне требало би да буде носилац игре екипе Дејана Милојевића, а младом тренеру биће тешко да надокнади привремено одсуство најбољег играча.

Вања Маринковић (Партизан, 1997, 198 цм) - један од најталентованијих српских кошаркаша ове године носи капитенску траку Партизана. Маринковић игра на позицији бека шутера, али може да испуни минуте и на "јединици". Прошле сезоне Душко Вујошевић пружио му је шансу у сениорском тиму, а Маринковић се одужио одличним играма. Памте се утакмице против МЗТ-а када је убацио 20 поена и Асесофта у Еврокупу када је постигао 19 поена. Наступио је на ол-стар утакмици за играче до 18 година на ЕП у Лилу, а у првим утакмицама изгледа да се још навикава на улогу лидера коју му је намијенио нови тренер Петар Божић.

Марко Гудурић (Црвена звезда, 1995. 199 цм) - стручњаци му предвиђају велику каријеру, а тренер Дејан Радоњић одлучио се да му пружи прилику ове сезоне поготово послије повреде Немање Дангубића. Гудурић је био МВП Европског првенства у Лињану, а у финалу против Шпаније постигао је одлучујуће поене за побједу Србије. За позиције ниског крила и бека је изузетно снажан, а због тога што је љеворук нарочито је незгодан за све чуваре.

Огњен Јарамаз (Мега Лекс, 1995. 193 цм) - играма у прошлој сезони показао је о каквом се таленту ради. Минутажу је дијелио са Ненадом Миљеновићем, а сада је ту Никола Ивановић и управо ће њих двојица често играти у тандему на бековским позицијама. У досадашњој каријери везан је за Раду Загорца са којим је играо на позајмици у Смедереву, а онда су заједно ушли у први тим Меге и освојили ЕП. Јарамаз је одличан кошгетер, изузетно је брз, има добар преглед игре и ово би требало да буде његова сезона.

Александар Аранитовић (Мега Лекс, 1998. 195 цм) - најмлађи играч на овој листи који ће прелаз из јуниорске у сениорску кошарку покушати да прегрми у дресу Меге. Људи из Црвене звезде одлучили су да 17-годишњи бек шутер оде на позајмицу у Мегу гдје му је Милојевић дао велику минутажу (32 минута) против Партизана, али и много слободе у игри. О његовом потенцијалу је излишно говорити и уз Луку Дончића је вјероватно најбољи играч Европе у свом годишту.

Марко Тејић (Црвена звезда, 1995. 210 цм) - Крилни центар Црвене звезде иза себе има озбиљно искуство играња У Евролиги. Посједује изузетно добре предиспозиције, висок је и има широк распон руку што му даје могућност да буде важан дефанзивни фактор. Прошле сезоне најбоље је чувао Милана Мачвана од свих играча у АБА лиги, а његов шут за три поена постаје све поузданији. У посљедње вријеме има проблема са повредама, у Задру је изврнуо скочни зглоб, док је полуфиналу ЕП у Лињану сломио руку па је пропустио финале.

Анте - Тони Жижић (Цибона, 1997. 210 цм) - "Вукови" су били у великим проблемима, али сада су на добром путу да се опораве и врати тамо гдје им је мјесто. Центар Анте Жижић, млађи брат Андрије Жижића предводник је нове Цибоне. Александар Петрвоић довео га је из Сплита када је екипу напустио Марко Араповић. Жижић већ сада пружа одличне игре, а прошле сезоне имао је осам утакмица са двоцифреним бројем поена. У првом колу у Задру за само 14 минута убацио је 11 поена, а у другом Тајфуну 19. На СП за играче до 19 година био је лидер хрватске репрезентације уз Ника Славицу.

Ловро Мазалин (Цедевита, 1997. 204 цм) - још један млади играч који је Цибонин дрес замијенио Цедевитиним. Мазалин је врло интелигентан играч са одличним тијелом који покрива позиције бека шутера и ниског крила. Тренер Вељко Мршић дао му је прилику у прве двије утакмице и тенденција је да ће имати двадесетак минута по утакмици. Кошаркаш рођен у Сиску овог љета продужио је уговор са Цедевитом на још четири године и можда већ сљедеће сезоне буде играч око којег се врти игра Загрепчана.

Ник Славица (Цибона, 1997. 203 цм) - Славица и Зубац имају сличну причу као Јарамаз и Загорац. Играли су заједно у Зрињевцу, сада су у Цибону, а освојили су медаљу са репрезентацијом. Славица је у финалу Американцима убацио 23 поена, а свијет је обишао видео његове одличне блокаде на будућем НБА играчу Џејсону Тејтуму.

Блаж Месичек (Олимпија, 1997. 197 цм) - Уз Луку Дончића највећи је словеначки таленат. Олимпија га је прошле године послала на позајмицу у Шкофја Локу у чијем дресу је био један од најбољих стријелаца словеначке лиге. Тренер Гашпер Поточник пружа му значајну минутажу на старту ове сезоне, а млади бек љетос је потписао уговор са "змајчекима" на пет година.

Рад са младима

Док се већина екипа у АБА лиги окреће младим играчима у недостатку новца то није случај са Цедевитом и Мега Лексом. Хрватски клуб најбогатији је на Јадрану и има изузетно добру стратегију пословања и рада са талентима. Успјели су да приволе Марка Араповића, Ловру Мазалина, Карла Жганеца, Џанана Мусу, Дарка Бају, а изградили су модеран тренинг центар који пружа одличне услове за развој младих играча. Не треба се заборавити да је Јусуф Нуркић из Цедевите директно отишао у НБА. Мега Лекс нема финансијску моћ као загребачки клуб, али је идеално мјесто за талентоване кошаркаше. Клуб једног од најмоћнијих кошаркашких агената Миодрага Ражнатовића је стјециште перспективних српских играча, а сада су ту два Француза Тимоте Луваву и Алфа Каба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана