Igor Rakočević potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije: Možemo u Rio, ali ništa od kvalifikacija za OI

Milan Zubović
Igor Rakočević potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije: Možemo u Rio, ali ništa od kvalifikacija za OI

Beograd - Potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije Igor Rakočević vjeruje da će "orlovi" izboriti plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru iduće godine, ali nije siguran da će Srbija dobiti domaćinstvo kvalifikacionog turnira.

Tri kvalifikaciona turnira biće odigrana u junu sljedeće godine, a samo pobjednici će izboriti plasman u Rio.

- Iskreno, šanse da dobijemo domaćinstvo nisu prevelike zbog toga što su naši protivnici ekonomski mnogo superiorniji. Učinićemo sve da se prikupi što više novca preko Vlade Srbije, ali jednostavno se ne možemo boriti protiv Turske i Italije, iako ćemo učiniti sve da dobijemo mesto. S druge strane, šanse da se plasiramo u Brazil su jako velike. Imamo ekipu koja je bila dominantna na celom Evropskom prvenstvu i zbog jedne lošije utakmice izgubili smo medalju. Daleko smo najjača ekipa koja će konkurisati za prolaz dalje - naglasio je Rakočević.

Funkciju potpredsjednika KSS obavlja deset mjeseci i zadovoljan je rezultatima svih selekcija.

- Osvojili smo svjetsko zlato sa U20 selekcijom, koja je na tom prvenstvu bila veoma dominantna. Žene su uzele evropsko zlato, muška seniorska reprezentacija napravila je korektan rezultat zauzimanjem četvrtog mjesta u Evropi. Ostaje žal jer smo mogli da budemo prvi. Ovaj posao počeli smo pre deset meseci i susreli smo se sa dosta nepredviđenih problema koje moramo da ispravljamo u narednom periodu i da ta takmičenja rešimo što bolje i efikasnije - rekao je Rakočević.

Već mjesecima traje rat između FIBA i ULEB-a. Svjetska košarkaša federacija ponovo prijeti svojim članicama da će ih suspendovati sa svih reprezentativnih takmičenja ako budu podržali ULEB-ovu Evroligu, a od nacionalnih saveza zahtijeva da izbace klubove iz domaćih prvenstava.

- Mi smo toliko mali i nejaki da se suprotstavimo tim dvema organizacijama. Najbolje je da sačekamo i vidimo šta će oni da odluče. Slaćemo dopise kao što to radi predsednik KSS Dragan Đilas, ali mislim da nemamo veliku moć odlučivanja i uticaja. Videćemo hoće li uspeti da se dogovore.

Trenutno finalisti ABA lige imaju pravo direktnog plasmana u Evroligu, ali je skoro sigurno da će se to promijeniti.

- Postoje razne spekulacije i jedna od ideja je da ABA liga ima jedno zagarantovano mesto u Evroligi i još jedno za koje će se boriti ostali šampioni nacionalnih prvenstava. To je samo glasina i niko ne zna šta će biti - rekao je Rakočević.

Poslije dugo vremena ove sezone u NBA ligi nastupaju tri srpska igrača, Nikola Jokić (Denver), Nemanja Bjelica (Minesota) i Boban Marjanović (San Antonio).

- Iznenađenje je da je Jokić dobio šansu da igra više nego Marjanović, ali će i Boban kroz sezonu dobiti ozbiljniju šansu. Bjelica već standardno igra, to je, naravno, uspeh ljudi iz Srbije, na šta smo jako ponosni - kazao je Rakočević.

On je bio dio delegacije KSS koja je u Banjaluci dogovarala detalje saradnje sa KSRS i izrazio želju da se saradnja između dva saveza podigne na viši nivo.

- Primarni cilj je da napravimo dobru, kvalitetnu i učestalu saradnju između dva saveza. Deca i mladi igrači koji ovde žive i treniraju su naša srpska deca i želimo da ih animiramo tako da, po prirodi, njihov put bude ka dresu Srbije. Roditelji moraju znati da je nama svako dete bitno, kao i da na decu iz Srpske gledamo isto kao na decu iz Kragujevca ili Niša, tako da će imati istu priliku da obuku dres Srbije. Svi oni moraju znati da neko misli na njih i želimo da oni budu deo naše nacionalne garniture. Organizovanje turnira, kontrolnih treninga, kontrolisanje igrača, usavršavanje trenera i poseta delegacija Republici Srpskoj i obrnuto načini su na koji želimo to da sprovedemo - izjavio je Rakočević.

Košarkaški sabor ove godine biće organizovan 26. decembra, najvjerovatnije u Bijeljini, a u kojem će snage odmjeriti reprezentacija Republike Srpske i selekcija Prve lige Srbije, dok se očekuje dolazak i veterana Srbije.

- Radimo na organizaciji i imamo mnogo ideja i okupljanja, te bih trebao biti na Saboru. Da li ću zaigrati za veterane, nisam siguran jer nisam trenirao više od godinu i po. Ipak, ako je to u interesu neke saradnje, onda sam spreman da obučem patike - istakao je Rakočević.

Spasojević

Predsjednik KSRS Boris Spasojević najavio je dolazak najboljih košarkašica Srbije u Banjaluku.

- To je u najavi i još se nismo dogovorili, ali sam siguran da ćemo to dogovoriti u petak (danas). Siguran sam da će oni doći i da će ta utakmica biti zapažena kao što je bilo gostovanje muških selekcija Slovenije i Srbije krajem avgusta ove godine. Što se tiče ostalih detalja, već smo podijelili zadatke da naše dvije kancelarije dogovore termine, naprave registracione pravilnike i urede zakonske okvire kako bismo što više naše djece usmjerili ka Srbiji. Imamo kapaciteta i dobre volje, a čelnici KSS su obećali da će doći kada bude potrebno, a saradnju nam ne brani nikakav sporazum - izjavio je Spasojević.

Zvezda domaćin Realu

Košarkaši Crvene zvezde večeras od 20 časova ugostiće Real Madrid u sedmom kolu Evrolige, a nekadašnji kapiten "crveno-bijelih" vjeruje u iznenađenje.

- Zvezda ima slabiju ekipu nego prošle sezone. Možda izbor igrača nije bio toliko kvalitetan kao prošle ili pretprošle godine, ali u svakom slučaju Zvezda pravi dobre uspehe, osvaja trofeje i sistem koji su napravili trenutno funkcioniše. Real ima jako loš skor, s obzirom na to da su prošlogodišnji prvaci. To je šampionska ekipa i pitanje je trenutka kada će pokazati svoje pravo lice. Zvezda ima ogromnu prednost pred domaćom publikom i biće jako neizvesno u večerašnjem meču - kazao je Rakočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana