Игор Ракочевић потпредсједник Кошаркашког савеза Србије: Можемо у Рио, али ништа од квалификација за ОИ

Милан Зубовић
Игор Ракочевић потпредсједник Кошаркашког савеза Србије: Можемо у Рио, али ништа од квалификација за ОИ

Београд - Потпредсједник Кошаркашког савеза Србије Игор Ракочевић вјерује да ће "орлови" изборити пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру идуће године, али није сигуран да ће Србија добити домаћинство квалификационог турнира.

Три квалификациона турнира биће одиграна у јуну сљедеће године, а само побједници ће изборити пласман у Рио.

- Искрено, шансе да добијемо домаћинство нису превелике због тога што су наши противници економски много супериорнији. Учинићемо све да се прикупи што више новца преко Владе Србије, али једноставно се не можемо борити против Турске и Италије, иако ћемо учинити све да добијемо место. С друге стране, шансе да се пласирамо у Бразил су јако велике. Имамо екипу која је била доминантна на целом Европском првенству и због једне лошије утакмице изгубили смо медаљу. Далеко смо најјача екипа која ће конкурисати за пролаз даље - нагласио је Ракочевић.

Функцију потпредсједника КСС обавља десет мјесеци и задовољан је резултатима свих селекција.

- Освојили смо свјетско злато са У20 селекцијом, која је на том првенству била веома доминантна. Жене су узеле европско злато, мушка сениорска репрезентација направила је коректан резултат заузимањем четвртог мјеста у Европи. Остаје жал јер смо могли да будемо први. Овај посао почели смо пре десет месеци и сусрели смо се са доста непредвиђених проблема које морамо да исправљамо у наредном периоду и да та такмичења решимо што боље и ефикасније - рекао је Ракочевић.

Већ мјесецима траје рат између FIBA и ULEB-а. Свјетска кошаркаша федерација поново пријети својим чланицама да ће их суспендовати са свих репрезентативних такмичења ако буду подржали ULEB-ову Евролигу, а од националних савеза захтијева да избаце клубове из домаћих првенстава.

- Ми смо толико мали и нејаки да се супротставимо тим двема организацијама. Најбоље је да сачекамо и видимо шта ће они да одлуче. Слаћемо дописе као што то ради председник КСС Драган Ђилас, али мислим да немамо велику моћ одлучивања и утицаја. Видећемо хоће ли успети да се договоре.

Тренутно финалисти АБА лиге имају право директног пласмана у Евролигу, али је скоро сигурно да ће се то промијенити.

- Постоје разне спекулације и једна од идеја је да АБА лига има једно загарантовано место у Евролиги и још једно за које ће се борити остали шампиони националних првенстава. То је само гласина и нико не зна шта ће бити - рекао је Ракочевић.

Послије дуго времена ове сезоне у НБА лиги наступају три српска играча, Никола Јокић (Денвер), Немања Бјелица (Минесота) и Бобан Марјановић (Сан Антонио).

- Изненађење је да је Јокић добио шансу да игра више него Марјановић, али ће и Бобан кроз сезону добити озбиљнију шансу. Бјелица већ стандардно игра, то је, наравно, успех људи из Србије, на шта смо јако поносни - казао је Ракочевић.

Он је био дио делегације КСС која је у Бањалуци договарала детаље сарадње са КСРС и изразио жељу да се сарадња између два савеза подигне на виши ниво.

- Примарни циљ је да направимо добру, квалитетну и учесталу сарадњу између два савеза. Деца и млади играчи који овде живе и тренирају су наша српска деца и желимо да их анимирамо тако да, по природи, њихов пут буде ка дресу Србије. Родитељи морају знати да је нама свако дете битно, као и да на децу из Српске гледамо исто као на децу из Крагујевца или Ниша, тако да ће имати исту прилику да обуку дрес Србије. Сви они морају знати да неко мисли на њих и желимо да они буду део наше националне гарнитуре. Организовање турнира, контролних тренинга, контролисање играча, усавршавање тренера и посета делегација Републици Српској и обрнуто начини су на који желимо то да спроведемо - изјавио је Ракочевић.

Кошаркашки сабор ове године биће организован 26. децембра, највјероватније у Бијељини, а у којем ће снаге одмјерити репрезентација Републике Српске и селекција Прве лиге Србије, док се очекује долазак и ветерана Србије.

- Радимо на организацији и имамо много идеја и окупљања, те бих требао бити на Сабору. Да ли ћу заиграти за ветеране, нисам сигуран јер нисам тренирао више од годину и по. Ипак, ако је то у интересу неке сарадње, онда сам спреман да обучем патике - истакао је Ракочевић.

Спасојевић

Предсједник КСРС Борис Спасојевић најавио је долазак најбољих кошаркашица Србије у Бањалуку.

- То је у најави и још се нисмо договорили, али сам сигуран да ћемо то договорити у петак (данас). Сигуран сам да ће они доћи и да ће та утакмица бити запажена као што је било гостовање мушких селекција Словеније и Србије крајем августа ове године. Што се тиче осталих детаља, већ смо подијелили задатке да наше двије канцеларије договоре термине, направе регистрационе правилнике и уреде законске оквире како бисмо што више наше дјеце усмјерили ка Србији. Имамо капацитета и добре воље, а челници КСС су обећали да ће доћи када буде потребно, а сарадњу нам не брани никакав споразум - изјавио је Спасојевић.

Звезда домаћин Реалу

Кошаркаши Црвене звезде вечерас од 20 часова угостиће Реал Мадрид у седмом колу Евролиге, а некадашњи капитен "црвено-бијелих" вјерује у изненађење.

- Звезда има слабију екипу него прошле сезоне. Можда избор играча није био толико квалитетан као прошле или претпрошле године, али у сваком случају Звезда прави добре успехе, осваја трофеје и систем који су направили тренутно функционише. Реал има јако лош скор, с обзиром на то да су прошлогодишњи прваци. То је шампионска екипа и питање је тренутка када ће показати своје право лице. Звезда има огромну предност пред домаћом публиком и биће јако неизвесно у вечерашњем мечу - казао је Ракочевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана