Хук Маракане води до побједе

Приредио: Милан Зубовић
Хук Маракане води до побједе

Београд - Девет година, девет мјесеци и девет дана прошло је од посљедњег меча Црвене звезде у Лиги Европе, када је на "Маракани" славио Бајерн (3:2).

Период од тада па до данас, уз спорадичне успјехе на домаћој сцени, остаће упамћен као један од најтежих у историји, али посљедњи резултати и тренд смањења нагомиланих дуговања охрабрују. Стога и није необично што се за меч са Бјелорусима тражи карта више и што ће највећи српски стадион бити препун. Звезда под командом Владана Милојевића игра одличан фудбал, што је показала у квалификацијама избацивши прије свих прашку Спарту и Краснодар. Група јесте тешка, али у екипи влада оптимизам за још један корак, прољеће у Европи, које више не памте ни старији навијачи клуба. Свако путовање почиње првим кораком, а добро би било да он овај пут буде "трокорак". Противник није нимало наиван, јер је БАТЕ годинама учесник групних фаза европских такмичења, а неприкосновени владар бјелоруског фудбала од 2006. године. Ипак, ове сезоне назире се промјена, јер Динамо из Минска послије 21 меча има 49 бодова, Шахтјор из Солигорска два мање, а Звездин ривал још два бода заостатка. Тренер београдског тима Владан Милојевић, пред дуел са БАТЕ Борисовом (вечерас, 21.05) поручио је да нема намјеру да се задовољи самим пласманом у Лигу Европе и да од својих фудбалера тражи да подигну љествицу на још виши ниво.

- Дошли смо до онога што смо дуго чекали, нећу бити скроман ако кажем да је пред нама лепо искуство, вратили смо се на место на којем Звезда припада и морамо да будемо сваке године учесници оваквих такмичења. Спремни смо и мотивисани, даћемо све од себе - рекао је Милојевић.

Навео је да увијек има дилеме у вези са стартних 11 играча, па је тако случај и за ову утакмицу. Он није могао да оцијени да ли је бјелоруски тим јачи од Краснодара.

- БАТЕ је шампион своје земље, има исте играче дуго на окупу, играли су често и у Лиги шампиона. Очекује нас лепа утакмица, трудићемо се да направимо добар резултат и уживамо. Када направите нешто очекује се да се превазиђе то. Нећемо пуно да причамо, брзо прелазимо са једног на друго такмичење, морамо да размишљамо само о ономе што је испред нас. Играчи су то прихватили и покушаћемо да будемо бољи. Колико бољи? Не могу да кажем... Показали смо да имамо потенцијал и не смемо да се задовољавамо постигнутим, што је у балканском менталитету, поставили смо лествицу, али желимо да је подигнемо, а не да будемо пуки учесници - навео је Милојевић.

У другом мечу групе Х састају се Арсенал и Келн (21.05).

Стоп за Гаспром

Уочи утакмице Црвене звезде и БАТЕ Борисова у току су необични радови, јер се прељепљују столице на источној трибини којима је исписано "Гаспром".

Разлог за то су правила УЕФА, ништа на стадиону не смије да буде огласног типа, ако у питању није компанија која је званични спонзор такмичења. "Гаспром" је важан Звездин партнер, али на "истоку" овога пута неће бити видљив натпис руске компаније, јер су неке друге са УЕФА склопиле спонзорске уговоре за Лигу Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана