Dušan Alimpijević novi trener Crvene zvezde: Ne osjećam pritisak zbog uspjeha Radonjića

Priredio: Ivan Dragičević
Dušan Alimpijević novi trener Crvene zvezde: Ne osjećam pritisak zbog uspjeha Radonjića

Beograd - Novi trener Crvene zvezde je Dušan Alimpijević, koji je potpisao ugovor na tri godine, a minule sezone uveo je FMP u finale Superlige Srbije.

Prvi pomoćnik biće mu istaknuti as srpske košarke Milenko Topić. Ovo je veoma hrabra odluka uprave kluba, budući da se tim nalazi pred novim početkom, a u ovako osjetljivom trenutku za nasljednika Dejana Radonjića izabran je veoma mlad trener koji je prije FMP-a radio u Spartaku i Vojvodini. Alimpijević je rođen 1986. godine i biće ubjedljivo najmlađi trener u Evroligi.

- Nisam došao kao Radonjićeva zamena. Ispisao je ime zlatnim slovima u klupskoj istoriji i izuzetno ga poštujem. Ne osećam pritisak zbog toga što sam njegov naslednik. Znamo šta se od Zvezde očekuje i šta su ciljevi. Pobede su ovde normalna stvar i mi ćemo u tom pravcu i razmišljati. Odluku nisam doneo preko noći, razgovarao sam sa predsednikom Nebojšom Čovićem i trebalo je hrabrosti sa obe strane za ovaj posao. Okrećemo se formiranju tima, otišlo je dosta igrača i sada analiziramo tržište. Priključićemo nekoliko igrača iz FMP-a, ali još ne bih o imenima - rekao je Alimpijević.

Konferencija za novinare bila je veoma iscrpna, a većinu prostora uzeo je Čović. Govorio je o Radonjiću, odlascima igrača, novom početku kao i o odluci zašto je ostao u klubu.

- Žao mi je što smo se rastali sa Radonjićem, ali nećemo da kukamo. Klub mu je ponudio novi ugovor 10. maja sa opcijama na godinu, dve i tri, ali se nismo dogovorili. Odlasci su bili očekivani izuzev Ognjena Kuzmića i Marka Gudurića. Kuzmić je imao ugovor na 375.000 evra, otišao je u Real za 300.000. Gudurićev transfer je milion evra i 20 odsto od narednog transfera, a primaće 400.000 evra u Fenerbahčeu. U Zvezdi je imao četiri puta manje i nemam pravo da nekome stajem na životni put. Kuzmić je pogrešio, jer postoji opasnost da mu se ponovi Panatinaikos, a Zvezda nema luksuz da dva puta vraća u život jednog igrača - rekao je Čović.

Ciljevi Crvene zvezde ostaju isti, a to je odbrana triple krune i što je moguće dalje da se dogura u Evroligi. Dogodine je Fajnal for u Beogradu, želja navijača je da Zvezda bude na završnom turniru, ali to nije realno ni sa većim budžetom. Čović je najavio da će Zvezda ponovo imati interesantan tim, a potvrdio je odlazak Džone Boldena u Makabi, kao i interesovanje za Vanju Marinkovića.

- Bolden odlazi, jer imamo jasnu računicu. Koštao nas je 40.000 evra, a dobićemo 580.000 i zašto ga onda ne bismo prodali. Iako teško sarađujemo sa Makabijem našli smo zajednički jezik. Pratimo Marinkovića, bio je naš, ali je nemarom trenera otišao u Partizan kao kadet. Ostalo nam je da isplatimo još jednu ratu Galu Mekelu pa da skinemo FIBA zabranu koje smo mogli i ranije da se rešimo da nije naših "prijatelja" (op. a. Zoran Radović i Dejan Bodiroga) u toj organizaciji. Mediji su licitirali da smo izvisili za Maika Cirbesa, ali to nije istina. Nismo želeli da ga vratimo, jer nemamo novac za njega. Čovek je imao 1,1 milion evra u Makabiju - dodao je Čović.

U stručni štab uključen je i trener Slobodan Ljubotina, a starosjedioci su Saša Kosović, Nikola Birač i naravno Nebojša Ilić. Spekulacije o mogućem angažovanju Džejkoba Pulena i Koltona Ajversona i dalje su ostale nejasne, mada je Čović jednim dijelom potvrdio interesovanje za ove Amerikance.

Slučaj "Aranitović"

Mladi Aleksandar Aranitović opravlja se od druge povrede prednjih ukrštenih ligamenata i 1. avgusta trebalo bi da bude na parketu. Neizvjesno je da li će nastaviti karijeru u Zvezdi ili Partizanu.

- Važno mi je da se to dete vrati košarci, jer je imao veliku nesreću. Njegov agent je Miodrag Ražnatović, razgovarao je sa roditeljima i sada treba da ja pričam sa njima. Imamo dobar odnos sa tom porodicom - rekao je Čović.

Pripreme

Novi trener već ima plan i program priprema, a ljekarski pregledi zakazani su za 5. avgust. Dva dana kasnije biće obavljen prvi trening, a još je nepoznato ko će se sve naći na prozivci. Zvezda već ima ugovorene neke pripremne utakmice, ali trener Alimpijević nije previše detaljisao o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana