Душан Алимпијевић нови тренер Црвене звезде: Не осјећам притисак због успјеха Радоњића

Приредио: Иван Драгичевић
Душан Алимпијевић нови тренер Црвене звезде: Не осјећам притисак због успјеха Радоњића

Београд - Нови тренер Црвене звезде је Душан Алимпијевић, који је потписао уговор на три године, а минуле сезоне увео је ФМП у финале Суперлиге Србије.

Први помоћник биће му истакнути ас српске кошарке Миленко Топић. Ово је веома храбра одлука управе клуба, будући да се тим налази пред новим почетком, а у овако осјетљивом тренутку за насљедника Дејана Радоњића изабран је веома млад тренер који је прије ФМП-а радио у Спартаку и Војводини. Алимпијевић је рођен 1986. године и биће убједљиво најмлађи тренер у Евролиги.

- Нисам дошао као Радоњићева замена. Исписао је име златним словима у клупској историји и изузетно га поштујем. Не осећам притисак због тога што сам његов наследник. Знамо шта се од Звезде очекује и шта су циљеви. Победе су овде нормална ствар и ми ћемо у том правцу и размишљати. Одлуку нисам донео преко ноћи, разговарао сам са председником Небојшом Човићем и требало је храбрости са обе стране за овај посао. Окрећемо се формирању тима, отишло је доста играча и сада анализирамо тржиште. Прикључићемо неколико играча из ФМП-а, али још не бих о именима - рекао је Алимпијевић.

Конференција за новинаре била је веома исцрпна, а већину простора узео је Човић. Говорио је о Радоњићу, одласцима играча, новом почетку као и о одлуци зашто је остао у клубу.

- Жао ми је што смо се растали са Радоњићем, али нећемо да кукамо. Клуб му је понудио нови уговор 10. маја са опцијама на годину, две и три, али се нисмо договорили. Одласци су били очекивани изузев Огњена Кузмића и Марка Гудурића. Кузмић је имао уговор на 375.000 евра, отишао је у Реал за 300.000. Гудурићев трансфер је милион евра и 20 одсто од наредног трансфера, а примаће 400.000 евра у Фенербахчеу. У Звезди је имао четири пута мање и немам право да некоме стајем на животни пут. Кузмић је погрешио, јер постоји опасност да му се понови Панатинаикос, а Звезда нема луксуз да два пута враћа у живот једног играча - рекао је Човић.

Циљеви Црвене звезде остају исти, а то је одбрана трипле круне и што је могуће даље да се догура у Евролиги. Догодине је Фајнал фор у Београду, жеља навијача је да Звезда буде на завршном турниру, али то није реално ни са већим буџетом. Човић је најавио да ће Звезда поново имати интересантан тим, а потврдио је одлазак Џоне Болдена у Макаби, као и интересовање за Вању Маринковића.

- Болден одлази, јер имамо јасну рачуницу. Коштао нас је 40.000 евра, а добићемо 580.000 и зашто га онда не бисмо продали. Иако тешко сарађујемо са Макабијем нашли смо заједнички језик. Пратимо Маринковића, био је наш, али је немаром тренера отишао у Партизан као кадет. Остало нам је да исплатимо још једну рату Галу Мекелу па да скинемо ФИБА забрану које смо могли и раније да се решимо да није наших "пријатеља" (оп. а. Зоран Радовић и Дејан Бодирога) у тој организацији. Медији су лицитирали да смо извисили за Маика Цирбеса, али то није истина. Нисмо желели да га вратимо, јер немамо новац за њега. Човек је имао 1,1 милион евра у Макабију - додао је Човић.

У стручни штаб укључен је и тренер Слободан Љуботина, а старосједиоци су Саша Косовић, Никола Бирач и наравно Небојша Илић. Спекулације о могућем ангажовању Џејкоба Пулена и Колтона Ајверсона и даље су остале нејасне, мада је Човић једним дијелом потврдио интересовање за ове Американце.

Случај "Аранитовић"

Млади Александар Аранитовић оправља се од друге повреде предњих укрштених лигамената и 1. августа требало би да буде на паркету. Неизвјесно је да ли ће наставити каријеру у Звезди или Партизану.

- Важно ми је да се то дете врати кошарци, јер је имао велику несрећу. Његов агент је Миодраг Ражнатовић, разговарао је са родитељима и сада треба да ја причам са њима. Имамо добар однос са том породицом - рекао је Човић.

Припреме

Нови тренер већ има план и програм припрема, а љекарски прегледи заказани су за 5. август. Два дана касније биће обављен први тренинг, а још је непознато ко ће се све наћи на прозивци. Звезда већ има уговорене неке припремне утакмице, али тренер Алимпијевић није превише детаљисао о томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана