Dejan Savićević o teškoćama pri transferu u Crvenu zvezdu: Slali me u vojsku da pređem u Partizan

Agencije
Dejan Savićević o teškoćama pri transferu u Crvenu zvezdu: Slali me u vojsku da pređem u Partizan

Podgorica - Kako je tadašnja uprava podgoričke Budućnosti bila bliža Partizanu, sadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, a nekada sjajan igrač Dejan Savićević, imao je mnogo problema prilikom transfera u Crvenu zvezdu.

Dejo je bio najbolji fudbaler generacije "crveno-bijelih" koja je 1991. godine osvojila Kup šampiona u Bariju, a malo je nedostajalo da od prelaska u Zvezdu ne bude ništa. Popularni Genije je na "Marakanu" stigao 1988. godine, a čelnici Budućnosti bili su bliži najvećem Zvezdinom rivalu Partizanu pa su činili sve kako bi Savićević prešao u Humsku 1. Tako su ga primorali da služi vojsku samo da ne bi otišao u Zvezdu.

- Sredili su mi preko generala da idem u vojsku. Zbog Darka Pančeva i mene otišlo je sedam ili osam nedužnih ljudi. Napravili su nam medveđu uslugu, jer smo 1988. godine otišli u vojsku, a bile su Olimpijske igre u Seulu. Da je postojao nekakav plan da odemo na Olimpijske igre, pa da nas posle toga tri meseca pošalju u vojsku, što bi bilo normalno. Hteli su tako da nas primoraju da ne odemo u Zvezdu, ali smo Pančev i ja potpisali ugovore pa onda otišli na vojni rok - prisjetio se Savićević u intervjuu za portal "Hotsport".

Odmah iz vojne uniforme Savićević je igrao utakmice pa mu je tadašnji trener Branko Stanković dao priliku protiv Milana u koji je kasnije prešao. Sa "rosonerima" je 1994. godine drugi put postao evropski prvak, a u finalu je postigao jedan od najljepših golova u istoriji takmičenja.

- Nisam očekivao da ću igrati protiv Milana. Igrao sam samo jednu utakmicu pre Milana i to poluvreme protiv nekog Dandalka sa ostrva (op. a. član irske Premijer lige). Igrao sam i nisam pružio ništa spektakularno u prvoj utakmici, dok sam već drugu i treću po povratku odigrao dosta bolje - rekao je Savićević.

U Zvezdi je ostao četiri godine i na 72 meča postigao 23 gola. Sa "crveno-bijelima" je osvojio sedam trofeja, od toga tri šampiona Jugoslavije, te najvrednije evropskog i svjetskog prvaka.

O Zvezdinim "zvijezdama"

Crvena zvezda ima pet zvijezda, ali nijedna nije iz generacije koja je pokorila svijet, već je cijeli tim proglašen šestom Zvezdinom zvijezdom.

- Smešno je da niko nije izdvojen. To nije u redu, ali sam otišao na proslavu i ispoštovao događaj. Po kvalitetu Darko Pančev, Robert Prosinečki i ja smo bili vanserijski igrači, a kasnije su nadošli ostali - rekao je Savićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana