Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije: Imam tim kakav se jednom rađa

Agencije
Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije: Imam tim kakav se jednom rađa

Beograd - Čovjek koji je nakon 28 godina uspio Srbiji donijeti zlatnu olimpijsku medalju u vaterpolu, selektor Dejan Savić, siguran je da ima poseban tim, kakav će teško ponovo biti formiran.

Veliki i toliko željeni uspjeh u Riju došao je kao nagrada za sjajnu generaciju, vjerovatno i najveću u istoriji srpskog i svjetskog vaterpola, ako smije da se iskoristi i izgovori naglas tako teška formulacija. Koliko god igrači imali individualni kvalitet, timska hemija je nešto bez čega je nemoguće napraviti veliki rezultat.

- Suština odnosa između mene i igrača leži u ogromnom međusobnom poštovanju i apsolutnom poverenju jednih u druge. Vodim ekipu kakva se retko rađa, još ređe se skuplja na jednom mestu i teško može porasti više od ovoga - rekao je Savić.

"Delfini" su sa Savićem osvojili sve što se moglo osvojiti, odnosno svako takmičenje u kojem su uzeli učešće. Rad trenera ocjenjuje se na osnovu rezultata, a Savić ima najbolje moguće.

- Iako mnogima sa strane naš odnos izgleda relaksiran, dobro se zna ko vodu nosi, a ko pije. Možda dopuštam više od ostalih trenera, zbog čega sam sigurno predmet kritike kolega naslonjenih na staru, krutu metodologiju, ali naši rezultati mi daju za pravo da to i dalje činim. Biće da ovaj recept uspeva - kazao je Savić.

Selektor je siguran u svoje metode rada, galama i teatralne reakcije nisu u njegovom stilu ponašanja. Svaki gest ili izgovorena riječ na neki način utiču na igrača.

- Ne volim da dramim i galamim tokom utakmice. Nemalo igračko iskustvo naučilo me je da burne reakcije trenera najčešće imaju kontraefekat na tim. Ako sam nervozan ne mogu da očekujem da oni ostanu mirni, osete li da se plašim poraza, odraziće se na njihovo verovanje u pobedu, ako se ja bavim suđenjem i oni će trošiti energiju na stvari van svog domašaja. Ukoliko ima nekih sitnih iskakanja iz sistema, to se rešava u tišini svlačionice - kazao je Savić.

Jasno je da srpski selektor nije autokrata koji insistira na vojničkom režimu, ali ima svoj način kako da objasni igračima gdje je kome mjesto.

- Nikome ne namećem autoritet, to ne mogu ni svojoj ženi. Samo im dajem zadatke i smernice, sve vreme se trudeći da ih opravdam ličnim primerom. S vremena na vreme ih podsetim na to da sam ja već bio u njihovim gaćama, a oni u mojim nisu - zaključio je Savić.

Nastavljamo šampionski

Dejan Savić priznaje da je brzo ostvario veliki uspjeh, ali da nastavlja naprijed, jer i dalje ima šampionske planove.

- Želim da odbranim sve titule koje smo osvojili, pa tako i olimpijsko zlato. Strašno bi bilo kada bi nas ovi uspesi uljuljkali, učinili da pomislimo da smo nedodirljivi i ako ne bismo pokrenuli stvari na bolje u srpskom klupskom vaterpolu, jer bi u suprotnom zlato iz Rija moglo da bude uvod u propast ovog našeg trofejnog sporta - poručio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana