Дејан Савић, селектор ватерполо репрезентације Србије: Имам тим какав се једном рађа

Агенције
Дејан Савић, селектор ватерполо репрезентације Србије: Имам тим какав се једном рађа

Београд - Човјек који је након 28 година успио Србији донијети златну олимпијску медаљу у ватерполу, селектор Дејан Савић, сигуран је да има посебан тим, какав ће тешко поново бити формиран.

Велики и толико жељени успјех у Рију дошао је као награда за сјајну генерацију, вјероватно и највећу у историји српског и свјетског ватерпола, ако смије да се искористи и изговори наглас тако тешка формулација. Колико год играчи имали индивидуални квалитет, тимска хемија је нешто без чега је немогуће направити велики резултат.

- Суштина односа између мене и играча лежи у огромном међусобном поштовању и апсолутном поверењу једних у друге. Водим екипу каква се ретко рађа, још ређе се скупља на једном месту и тешко може порасти више од овога - рекао је Савић.

"Делфини" су са Савићем освојили све што се могло освојити, односно свако такмичење у којем су узели учешће. Рад тренера оцјењује се на основу резултата, а Савић има најбоље могуће.

- Иако многима са стране наш однос изгледа релаксиран, добро се зна ко воду носи, а ко пије. Можда допуштам више од осталих тренера, због чега сам сигурно предмет критике колега наслоњених на стару, круту методологију, али наши резултати ми дају за право да то и даље чиним. Биће да овај рецепт успева - казао је Савић.

Селектор је сигуран у своје методе рада, галама и театралне реакције нису у његовом стилу понашања. Сваки гест или изговорена ријеч на неки начин утичу на играча.

- Не волим да драмим и галамим током утакмице. Немало играчко искуство научило ме је да бурне реакције тренера најчешће имају контраефекат на тим. Ако сам нервозан не могу да очекујем да они остану мирни, осете ли да се плашим пораза, одразиће се на њихово веровање у победу, ако се ја бавим суђењем и они ће трошити енергију на ствари ван свог домашаја. Уколико има неких ситних искакања из система, то се решава у тишини свлачионице - казао је Савић.

Јасно је да српски селектор није аутократа који инсистира на војничком режиму, али има свој начин како да објасни играчима гдје је коме мјесто.

- Никоме не намећем ауторитет, то не могу ни својој жени. Само им дајем задатке и смернице, све време се трудећи да их оправдам личним примером. С времена на време их подсетим на то да сам ја већ био у њиховим гаћама, а они у мојим нису - закључио је Савић.

Настављамо шампионски

Дејан Савић признаје да је брзо остварио велики успјех, али да наставља напријед, јер и даље има шампионске планове.

- Желим да одбраним све титуле које смо освојили, па тако и олимпијско злато. Страшно би било када би нас ови успеси уљуљкали, учинили да помислимо да смо недодирљиви и ако не бисмо покренули ствари на боље у српском клупском ватерполу, јер би у супротном злато из Рија могло да буде увод у пропаст овог нашег трофејног спорта - поручио је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана