Unikatni nakit slikarke Jane Kuvalja: “Tekne” insistira na jednostavnosti i minimalizmu

Aleksandra Madžar
Unikatni nakit slikarke Jane Kuvalja: “Tekne” insistira na jednostavnosti i minimalizmu

O akademskoj slikarki Jani Kuvalja imali ste više puta priliku da čitate na stranicama kulture “Glasa Srpske”, a u banjalučkim izložbenim prostorima mogli ste se upoznati sa njenim umjetničkim izrazom. Janu je, pored slikanja, uvijek zanimala i keramika.

 Uhvatila je prvu priliku da ode u Školu keramike kod Sonje Bikić i da nauči nešto od njenoj izradi, jer ranije nije imala priliku za to. Na zadnjem času radili su nakit od porculana i tako je počela Janina priča o izradi unikatnog nakita “Tekne”.

- Ideja o njegovom dizajnu mi se odmah javila. Tada sam izradila par komada za sebe, međutim kako su mi mnogi prijatelji rekli da im se mnogo dopada odlučila sam da se oprobam u izradi i toga. Na svoj nakit gledam kao na svoje slike, u pitanju je samo razlika u medijumu, tako da me uvijek raduje njihova izrada. Cijela ideja o nakitu desila se i razvijala sasvim spontano, a u umjetnosti je takav organski razvoj uvijek i najbolji – ispričala je Jana za naš list.

Svi komadi koje izrađuje od porculana su unikatni, a Jana ih svojim umjetničkim okom lijepo fotografiše i postavlja na “Instagram” profil svog brenda.

- Nikada ne izrađujem više istih komada, a s obzirom na slobodne forme koje po njemu iscrtavam to ne bi bilo ni moguće. Pošto sam slikar svaki pojedinačni komad posmatram kao sliku i posvećujem mu jednako pažnje i promišljanja kao što bi to uradila i sa uljem na platnu i uvijek se trudim da zadržim svoj koncept i zamisli u svakom komadu koji pravim. Sviđa mi se ta ideja da svako ko želi može ne samo da posjeduje moju sliku nego i da je nosi na sebi što je na neki način još prisnije iskustvo – kazala je Jana.

“Tekne” nakit prvenstveno insistira na jednostavnosti i minimalizmu.

- Pored toga želim da se u njemu vidi i originalnost i jedinstvenost. On je elegantan, a opet ga je moguće nositi i svaki dan. Jako mi odgovara i kvalitet materijala koje koristim – porculan, jer djeluje jako krhko i prefinjeno, a to je izgled koji želim da postignem - dodaje slikarka.

Posebno je raduju komentari da je njen nakit poseban u svom dizajnu, a bilo ih je mnogo.

- Takvi komentari me jako raduju zato što i želim da pravim komade u kojima se vidi određen koncept i stav, a ne samo da budu moderni. Tako da mislim da većina djevojaka i žena koje bi ga rado nosile imaju sličan stav kao i ja, da nije važno da je samo nešto moderno i in već da je bitna određena unikatnost i upečatljiv stil – poručuje Jana.

Dugotrajan proces izrade

Proces izrade nakita, kako kaže Jana,  je dugotrajan i postoji više faza.

- Prvo se od svježeg porculana, koji je vrsta gline, naprave željeni oblici. Kada se oni malo osuše boje se. To se radi sa pigmentima koji mogu da podnesu visoku temperaturu. Onda dolazi pečenje koje je i najriskantniji dio procesa. Porculan se peče na veoma visokim temperaturama, preko 1200 stepeni i zbog takve termičke obrade on dobija svoju specifičnu bijelu boju kao i čvrstoću. Iako djeluje jako krhko i lomljivo mnogo je jači i otporniji od drugih vrsta keramike – objašnjava Jana.

Poslije pečenja koje traje i do 24 časa apliciraju se zlatni listići koje koristim u svom dizajnu. Nakon toga proces dizajniranja je gotov, a ostaje još samo lakiranje i zaštita kao i apliciranje metalnog repromaterijala.

- Naravno najviše uživam u trenutku kada otvorim peć nakon pečenja, jer tek tada boje dobijaju svoj sjaj, a porculan bjelinu, i zapravo tek u tom trenutku vidite kakav će biti konačan rezultat – kazala je slikarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana