Turizam šansa za razvoj Srpske

S. Šurlan, V. Kulaga
Turizam šansa za razvoj Srpske

Svjež planinski vazduh, staze koje “sjeku” ljepote prirode i miris domaće kuhinje, koji vraća u neka davna vremena, samo su dio turističke ponude Srpske, koja sve više mami strane, ali i domaće, turiste, koji žele da nakratko pobjegnu od buke i gradskog asfalta.

Brojne destinacije u seoskim područjima pronašle su svoje mjesto na turističkoj mapi Srpske, a okupana zelenilom, svježinom i mirom na značaju posljednjih godina sve više dobija eko-etno ponuda.

Najatraktivnije destinacije ovog tipa svakako su Etno-selo “Stanišići” kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline. Destinacije poput Šipova, Ozrena, Kozarske Dubice i Gradiške osim usluga u seoskim domaćinstvima nude i planinarenje, šetnje i ribolov, koji turistima boravak čine interesantnijim i sadržajnijim.

Prekrasna priroda, ljubazni domaćini i bogata gastronomska ponuda posjetioce ovih destinacija čini gostima koji se rado ponovo vraćaju.

Načinjeni su i značajni pomaci u razvoju seoskog turizma na teritoriji Banjaluke, odnosno na području sela Piskavica, gdje posjetioci imaju priliku da vide običaje proslave krsne slave, kosidbe, svadbe, babina...

U Turističkoj organizaciji RS kažu da je banjalučka gradska turistička organizacija edukovala seosko stanovništvo ovoga kraja za prihvatanje gostiju.

- Istina je da je ovaj tip turizma kod nas u začetku i da su potrebna dodatna ulaganja i podsticaji da bi se unaprijedio. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dodjeljuje novčane podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela, koji se ostvaruju kroz podršku unapređivanju znanja i vještina, odnosno kroz seminare, savjetovanja, stručne skupove, poljoprivredne sajmove - poručili su iz Turističke organizacije.

Svakako da je ovo jedna od značajnijih aktivnosti koja doprinosi razvoju seoskog turizma.

- Sigurni smo da će se povećati broj onih koji žele da se bave seoskim turizmom, koji je jedna od osnovnih razvojnih šansi - naglasili su iz Turističke organizacije RS.

Prema posljednjim raspoloživim podacima, s kraja prošle godine, u RS je registrovano ukupno 61 seosko domaćinstvo, od čega je čak 29 iz Šipova.

 

Planine i banje

 

Među najatraktivnijim turističkim destinacijama Srpske su planinski centri, koji tradicionalno zimi privlače veliki broj zaljubljenika u zimske sportove. Tu prednjači Jahorina, sa više od 20 kilometara pripremljenih skijaških staza, a ova olimpijska ljepotica ima šta da ponudi i mimo zimskog perioda. Na toj listi su vikend aranžmani u ekskluzivnim hotelima koji uključuju obilazak planine, aktivan odmor, planinarenje, biciklizam, šetnje, sportske kampove, škole u prirodi, kao i organizovanje seminara i konferencija.

Među planinskim centrima ne treba zaboraviti ni one manje, koji su u zimskom periodu popularni kao vikend destinacije, a to su Kozara i Borja.

Cijena raste i banjskom turizmu koji je visoko na ljestvici turističkih potencijala RS, jer se sve više turista odlučuje da odmor provede uživajući u čarima izvora mineralnih, termalnih i termomineralnih voda. To potvrđuju i podaci iz Turističke organizacije RS, a nadležni ističu da, osim liječenja, banjski centri nude brojne rekreativne sadržaje, sportske terene i uređene trim staze. Ponudom prednjači renovirani Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” kod Teslića, koji je među vodećim zdravstvenim, velnes i kongresnim centrima u regionu.

Srpska se sve više izdvaja i kao značajna destinacija avanturističkog turizma, koji privlači strane i domaće turiste. U ponudi na samom vrhu su avanturistički i ekstremni sportovi, rafting, paraglajding, hajking, bajking, tandem skokovi padobranom, kajaking, kanjoning, planinarenje. Najatraktivnije destinacije avanturističkog turizma su tokovi Vrbasa i Tare, potom planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine, Ozrena i mnoga druga.

I nacionalni parkovi “Kozara” i “Sutjeska” su interesantni turistima, a posjetioci tih prirodnih oaza mogu uživati u planinarenju, šetnji uređenim pješačkim stazama, lovu, ribolovu, ali se i edukovati o burnim istorijskim dešavanjima i spomenicima koji su njihovi svjedoci.

 

Promocija

 

S obzirom na raznoliku turističku ponudu, iz Turističke organizacije RS poručuju da bi trebalo dodatno unaprijediti i uvezati sve grane turizma, da bismo bili još prepoznatljiviji na regionalnoj i evropskoj turističkoj mapi.

- Dobra volja postoji i usmjereni smo u tom pravcu - istakla je direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović.

Ove godine će TORS, u saradnji sa resornim ministarstvom, lokalnim turističkim organizacijama i ostalim subjektima realizovati aktivnosti prema Strategiji razvoja turizma RS do 2020. godine.

Poručuju da će raditi na razvoju, promociji i unapređenju turističkih proizvoda zajedno sa partnerima.

- Od sredine januara pokrenuli smo promotivne aktivnosti na međunarodnim sajmovima turizma u Beču i Istanbulu, a tokom februara i marta na sajmovima u Briselu, Pragu, Beogradu, Berlinu i Budimpešti - istakla je Jovanovićeva i dodala da kulturne i zabavne manifestacije i muzički festivali kao što su “Demofest”, “Dukatfest”, “OK fest”, “Freš Vejv”, Dani zime na Kozari, Kočićev zbor, Višegradska staza, Dučićeve večeri poezije imaju svoje mjesto na turističkoj mapi Srpske.

Vjera i kultura

Atraktivna je i ponuda vjerskog turizma, pogotovo u Istočnoj Hercegovini, odnosno Trebinju, gdje turistička organizacija u ponudi ima i turu obilaska srednjovjekovnih manastira Tvrdoša, Dobrićeva, Duži, Petropavlova manastira i Hercegovačke Gračanice.

U turističkoj ponudi RS su i “siti brejk” ture u Trebinju i Banjaluci, gradovima bogate kulturno-istorijske baštine, avanture, mladosti i nezaboravnog noćnog provoda.

Kulturne atrakcije su i Višegrad i Andrićgrad, koji privlače sve veći broj turista i postaju top destinacije.

 

Ribolov

Značajna je ponuda Srpske i u okviru lovnog i ribolovnog turizma. Jedna od najčistijih rijeka Evrope, kako kažu u Turističkoj organizaciji Srpske, je Pliva.

- Pliva je izuzetne bistrine, specifične boje. Predstavlja pravi mali raj na zemlji, naročito za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja. Upravo na ovoj rijeci od 16. do 21. juna ove godine održaće se 35. svjetsko prvenstvo u flaj-fišingu - istakli su u Turističkoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana