Рускиње имају највеће груди, САД највише заробљеника

В. Кулага, С. Тадић
Рускиње имају највеће груди, САД највише заробљеника

Колико различите, толико и сличне у неким стварима, а важи и обрнуто. Овако би се могле описати свјетске земље, међу којима свака има нешто заједничко са осталима, а ипак и оно нешто по чему се издваја и предњачи у односу на друге.

За неке је то број затвореника, за друге величина груди, за треће количина испијене кафе по глави становника и тако од Европе до Америке и назад.

Пиштољи, мис и затвореници

Невјероватне и необичне мапе свијета које се могу пронаћи на сајтовима настоје да, на нешто опуштенији начин, прикажу како се неке земље од других разлику по занимљивим статистикама.

Од оних које се баве бројем убистава и самоубистава у свијету, до оних које показују гдје су најпопуњенији затворски капацитети.

Највећи број убистава и самоубистава забиљежен је у Венецуели и Хондурасу, и то од 40 до 60,87 на 100.000 становника. Наиме, на мапи убистава и самоубистава за БиХ се наводи да има мање од 2,63 убиства и самоубиства на 100.000 становника, колико има и већина европских земаља, док се у Србији, Црној Гори и Албанији проценат креће од 2,63 до 5,92 на 100.000.

Са највише затвореника, по глави становника, "похвалити" се могу САД, а најмање их је у централним афричким земљама.

По броју пиштоља могу да се похвале Србија и САД, Јемен, Швајцарска, Кипар, Саудијска Арабија, Ирак, Финска, Уругвај и Шведска. То је уједно листа топ земаља по броју пиштоља по глави становника.

Колико је свијет различит, не само по оружју и осталим лошим стварима, показује и мапа на којој је приказано каква је ситуација широм планете када се под лупу ставе регистроване мисице и оне које су имале ту част да понесу круну најљепше. Иако БиХ нема међу земљама из којих су биране мис свијета,  најближе нама су побједнице на избору за мис свијета из Грчке и Турске. Највише мисица, шест, имала је Венецуела, а слиједе је Велика Британија и Индија са по пет мис свијета.

Занимљива је мапа која показује по чему су водеће поједине земље у свијету. БиХ је приказана као земља која предводи у броју минских поља, а Србија по ватерполу. Шпанија предводи по употреби кокаина, Француска по туризму, а Бугарска по "живљењу америчког сна". Украјина води по контроли порода.

Љубазност, срећа и алкохол

За готово све народе свијета "круже" легенде и приче о њима, о томе какви су, шта највише воле, али и какво мишљење о њима самима имају они који им долазе у госте и "гуглају" им имена на интернет претраживачу.

Према подацима о односу становништва према странцима, који су сабрани и одузети у једној необичној и невјероватној мапи земаља, највећи степен добродошлице је у Исланду, на Новом Зеланду и у Мароку.

Таква, али мање изражена осјећања, гаје и у Ирској, Канади, Аустрији, те неколико туристичких уточишта на Тајланду, Уједињеним Арапским Емиратима и, што је занимљиво, велики дијелови западне Африке. По овом прегледу, за најбољима не заостају много БиХ, Србија и Хрватска, док, по њему, странци  нису баш добродошли у Боливији, Венецуели и Русији. Остале слабо рангиране земље укључују више проблематичне области на ширем Блиском истоку, Ирану, Пакистану, као и у Саудијској Арабији, а недалеко од дна су и Кина и Јужна Кореја.

Посебно занимљива је и карта гдје су земље обиљежене према сугестијама "Гугла". БиХ је обиљежена као "дио Украјине", Албанија као "опасност", Румунија као "сиромашна", а Србија као "феноменална". Сугестија за Словенију је да "није Кипар", Грчка "за заљубљене", Шпанија "другачија", Француска "најбоља земља", док је Украјина "слаба".

Пиво је најпопуларније пиће у већем дијелу Сјеверне и Јужне Америке, док је вотка "стационирана" у Русији, али и у БиХ, а вино је, традиционално, најтраженије у Француској и Италији.  Према мапи земаља у којима се највише пије кафа, БиХ је на десетом мјесту. Тако је забиљежено да се највише кафе, и то 12 килограма по глави становника у току године, попије у Финској.

У топ десет земаља гдје се попије од пет до 12 килограма кафе по становнику на годишњем нивоу су Норвешка, Холандија, Исланд, Данска, Шведска, Швајцарска, Белгија, Канада. У БиХ се, према статистикама, попије 6,2 килограма кафе. Најмање се  кафе попије у Чилеу и Порторику.

Према томе колико се људи осјећају вољеним БиХ и земље региона су у "златној средини", односно од 66 до 75 одсто људи се осјећа вољеним. Највише вољених је у САД и у Аустралији. Са друге стране, становници у Казахстану су међу онима који се најмање осјећају вољеним.

Статистике су показале да се земље могу рангирати и по обиму груди припадница њежнијег пола. На мапи највећих груди прву позицију дијеле Рускиње, Норвежанке, Финкиње и Швеђанке као поносне власнице "петица". Ипак, није све тако црно ни за Балкан. Наиме, и жене са ових простора се према статистикама могу похвалити: у БиХ влада "четворка", а Србији "тројка".

По стопи писмености изнад БиХ се налази 61 земља, иако је писмено 98 одсто популације. Најписменији су Андора, Финска, Гренланд, Лихтенштајн, Луксембург, Норвешка и Ватикан, који биљеже по 100 одсто писменост људи. БиХ је по конзумацији млијека високо рангирана у свијету, а по неухрањености је у категорији оних са процентом мањим од пет одсто. Највише неухрањених је у Конгу.

Кокошка

До које мјере досеже машта и различити погледи на свијет око нас показује слика која је недавно "осванула" на интернету по којој је континенте могуће измјештати и добити изглед, ни мање ни више, него кокошке.

Снијег

БиХ је и међу земљама које имају од 25 до 50 одсто могућности да дочекају Божић са сњежним покривачем, док су шансе да падне снијег веома мале на југу Италије, у Шпанији, Португалији и Турској. Највећа шанса да за Божић имају снијег постоји код Руса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана