Nestanak jedne osobe 11. septembra i danas je bizarna tajna

express.hr
Nestanak jedne osobe 11. septembra i danas je bizarna tajna

Dvije zgrade, dva aviona i hiljade mrtvih. To su prve stvari koje ljudima padnu na pamet kada se spomene 11. septembar 2001. godine. Međutim, malo ko zna za krajnje neobičan nestanak jedne osobe koji se dovodi u vezu sa ovim događajem.

Sneha En Filip posljednji put je viđena dan prije terorističkih napada na njujorški Svjetski trgovinski centar.


S obzirom na to da je živjela u neposrednoj blizini kula bliznakinja, i bila ljekar u obližnjoj bolnici, a uvijek voljela da pomaže drugima, njena porodica je bila uvjerena da je stradala u rušenju zgrada i da zbog toga tijelo nikad nije pronađeno.

Rođena u Indiji, odrasla je u državi Njujork i studirala u Čikagu, gdje je upoznala svog budućeg supruga Rona Libermana.

Nedugo nakon završetka studija, oboje su počeli da rade u njujorškim bolnicama i živjeli u luksuznom stanu.

Liberman je kasnije govorio da je na dan nestanka bila slobodna, a sigurnosne kamere obližnje prodavnice su je posljednji put snimile 10. septembra predveče.

Ron se vratio iz bolnice iza ponoći, supruga ga nije čekala, pa je zaključio da je izašla u provod, kako što je imala naviku. Slijedećeg dana, na dan terorističkih napada, Liberman se u stan vratio kasno, ali supruge i dalje nije bilo.

Prijavio je nestanak policiji, ali Sneha En bila je samo jedna od hiljada nestalih Amerikanaca koji su vjerovatno poginuli u terorističkom napadu.

Nedjeljama nakon samih napada, grad je bio oblijepljen plakatima i porodica je molila za bilo kakve informacije. Ipak, u poplavi nestalih, nestanak jedne osobe se utopio u masi.

Ali, nestanak Snehe En bio je jedini koji nije bio direktno povezan s terorističkim napadima. Liberman je zaključio da mu policija ne pomaže dovoljno i potražio je usluge privatnog detektiva.

Zaposlio je bivšeg agenta FBI-a Kena Galanta i njih dvojica su pokrenula privatnu istragu kako bi otkrili šta se zaista dogodilo sa mladom ljekarkom.

Nadzorne kamere iz zgrada u kojem je živjela snimile su na sam dan terorističkih napada ženu kako ulazi u zgradu i nekoliko minuta kasnije izlazi. Porodica je govorila da veoma liči na njihovu nestalu ćerku, ali Liberman nije mogao definitivno da kaže da li je riječ o njegovoj supruzi.

Galant je jedno vrijeme mislio da je Sneha En možda iskoristila haos nakon napada da pobjegne i zauvijek napusti svoj stari život, ali policija nije uspjela da otkrije nikakve tragove koji bi ukazali na takvu mogućnost.

Lieberman i Galant su kasnije zaključili da je Sneha pritrčala u pomoć žrtvama napada i da je umrla tokom urušavanja kula.

Policija duže vrijeme nije stigla da istraži njen nestanak, ali je istraga otkrila nekoliko neobičnih činjenica koje su bacile potpuno novo svjetlo na život naizgled ugledne i uspješne doktoke.

Ranije tokom godine, bolnica u kojoj je radila obavijestila ju je da neće dobiti produženje ugovora o radu zbog problema s alkoholom.

Nedugo nakon toga, Sneha je otišla u izlazak zbog kojeg je završila u zatvoru. Policiji je rekla da ju je kolega s posla tada neprimereno dodirivao, ali je tužilaštvo odbilo optužbu i zaključilo da je Sneha lažno prijavila kolegu.

U zamjenu za povlačenje prijave, ponuđeno joj odbacivanje svih optužbi, ali ona to nije prihvatila. Nedugo nakon toga prestala je da radi u bolnici, ali je uspjela da dobije posao u drugoj njujorškoj bolnici, gdje je nastavila po starom.

Na poslu je opet imala problema s alkoholom i suspendovama je jer nije otišla na dogovoreni sastanak sa savjetnikom za zavisnost. U to vrijeme počela je da izlazi po gej barovima i često ih napuštala u društvu žena koje je tamo sretala, bar prema navodima policije.

Porodica je optužila policiju da špekuliše minimalnim informacijama i da Sneha nikad nije imala problema s alkoholom, barem ne u bolnici. Otkaz je navodno dobila jer je upozoravala na rasističku politiku bolnice.

Uslijedile su godine suđenja, koje se završilo kada je žalbeni sud donio odluku da je Filip poginula tokom pomaganja žrtvama napada.

Krajem januara 2008. godine je i zvanično donijeta oduka da je Sneha 2.751. žrtva terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku.

Njeno ime danas se nalazi na spomeniku sagrađenom na osnovama nekadašnjih kula bliznakinja.

Posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, a Sneha je po tome jedna od hiljada ljudi čija su tijela uništile hiljade tona čelika koje su se sručile na njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana