Bake i deke riznice ljubavi i mudrosti

Željka Kokot
Bake i deke riznice ljubavi i mudrosti

Poznato je da odnos djeteta i roditelja ima neizmjerno važnu ulogu u djetetovom socioemocionalnom razvoju jer su oni glavni izvor ljubavi i sigurnosti jer od prvog dana života prate njegova osjećanja, ponašanje i potrebe te na njih odgovaraju kako bi dijete bilo zdravo i zadovoljno.

Međutim, u današnjem uobičajenom životnom ritmu nerijetko se događa da roditelji ne provode veliki dio dana s djecom koja često razvijaju poseban odnos s bakom i djedom, s obzirom na to da su oni ti koji u većini porodica čuvaju djecu dok su roditelji na poslu.

Djeca su uvijek zainteresovana za priče o djetinjstvu i mladosti roditelja za koje su baka i djed, zbog prirodne privrženosti, brige i predanosti koju pokazuju prema unucima, uvijek spremni. 

Bake i djedovi predstavljaju izvore znanja, vještina i iskustva i mogu biti primjer pozitivnih vrijednosti, ideala, vjerovanja i optimizma jer svojim međusobnim pomaganjem uče djecu porodičnim vrijednostima.

Ipak, činjenica je da oni ponekad svojim popuštanjem žele što više da vežu unuke za sebe kako bi se osjećali potrebnijim i vrednijim, a ponekad idu tako daleko da se suprotstavljaju roditeljima u postavljanju granica i "štite" djecu od roditelja pozivajući se na svoje iskustvo.

Psiholog Aleksandar Milić ukazuje na dobre i loše strane "miješanja" bake i djeda u vaspitanje djece. 

- Bake i djedovi pružaju djeci toplinu, razumijevanje i moralni oslonac, što je uslovljeno dvostrukom ljubavlju koju osjećaju prema svojoj djeci i unučadima - kaže Milić i dodaje da oni mogu imati loš uticaj na djecu jer obično griješe kada unučiće ne kritikuju, ne ispravljaju ih i ne ukazuju na greške.

On smatra da je najvažnije da je osoba koja čuva dijete  profesionalna i da taj posao obavlja savjesno i odgovorno, nebitno da li su to baka i djed ili profesionalna osoba.

- Ti poslovi zahtijevaju bar minimum znanja. Bake i djedove bi trebalo poučiti kako da pravilno vode brigu o djeci kako bi njihova dobrobit bila na prvom mjestu. S druge strane, dadilje mogu biti plemenite i obavljati svoj posao jako dobro - smatra Milić.

Baš zbog toga stručnjaci savjetuju roditeljima da ne prepuštaju vodeću ulogu u vaspitanju djeteta bakama i djedovima koji djeci previše popuštaju i ispunjavaju im svaki hir, što može biti pogubno za zdravo odrastanje djeteta.

Za zdravo odrastanje djeteta potrebna su pravila i red te bi baka i djed trebalo da ostanu neutralni i ne "petljaju" se u važne elemente vaspitanja. Njihove savjete trebalo bi poslušati zbog važnog životnog iskustva i znanja, ali roditelji bi ipak trebalo da donose konačne odluke u vezi sa vaspitanjem djece. 

Volonteri

U Njujorku postoji program "Zamjenske bake i djedovi" u kojem se osobe starije od 55 godina volonterski uključuju u druženje i pomaganje djeci s poteškoćama u učenju. Volonteri provode 20 časova sedmično u školi družeći se s djetetom; pričaju s njim, slušaju ga, čitaju priče, igraju igre, poklanjaju mu pažnju, ljubav i podršku. Program se pokazao kao koristan i za djecu i za volontere - zamjenske bake i djedove koji su se osjećali korisnim i uživali u druženju s dječicom.

Emocionalna privrženost

Istraživanja su pokazala da je emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju, nakon one prema roditeljima, jer počinje ljubavlju na prvi pogled te bake i djedovi predstavljaju najprirodniju zamjenu za roditelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana