Неу­хватљиви мај­стор пре­живљавања у џун­гли

Пре­вео: Бо­рис Ђу­рић
Неу­хватљиви мај­стор пре­живљавања у џун­гли

Кам­па­ла - Џозеф Ко­ни, озло­гла­ше­ни афри­чки ра­тни во­ђа, осумњичен, изме­ђу ос­та­лог, за ки­дна­по­вање дје­це, од ко­је је ства­рао сво­је вој­ни­ке, ви­ше од три­де­сет го­ди­на на­ла­зи се у бјек­ству.

С об­зи­ром на то да су САД и дру­ге земље са­да пре­ки­ну­ле ме­ђу­на­ро­дну по­тра­гу за њим и њего­вом "Ар­ми­јом бо­жи­јег отпо­ра", из­гле­да да Ко­ни ни­ка­да не­ће ста­ти пред ли­це прав­де. Њего­ва лу­ка­вост и скри­вање по шу­ма­ма и џун­гла­ма цен­трал­не Афри­ке су већ пос­та­ли ле­ген­дар­ни.

Вој­ска Уган­де је је­дном при­ли­ком 2008. го­ди­не из­врши­ла ра­ци­ју у њего­вом скро­ви­шту, смје­ште­ном ду­бо­ку у дивљем пар­ку у Кон­гу и је­ди­но што су про­на­шли је би­ла пе­ри­ка и ги­та­ра, ко­ју је ра­тни во­ђа ос­та­вио иза се­бе.

Упркос ми­ли­они­ма до­ла­ра по­тро­ше­ним на њего­во хва­тање, Ко­ни је уви­јек успи­је­вао да на­дму­дри сво­је "про­го­ни­теље".

- Ко­ни је ул­ти­ма­ти­вни мај­стор пре­живљавања у џун­гли - ка­же ис­тра­жи­вач из Цен­трал­ноа­фри­чке Ре­пу­бли­ке Ка­спер Агер, ко­ји пра­ти акти­внос­ти Ко­ни­је­ве вој­ске, по­зна­те и као ЛРА.

Агер на­гла­ша­ва да је нај­тра­же­ни­ји афри­чки ра­тни во­ђа пре­жи­вио три де­це­ни­је ра­то­вања и из­бје­гао хва­тање од стра­не нај­мо­ћни­је вој­ске сви­је­та.

Спе­ци­јал­не је­ди­ни­це САД ор­га­ни­зо­ва­ле су не­ко­ли­ко не­ус­пје­шних акци­ја ха­пшења, док је уган­дска вој­ска би­ла ис­то та­ко не­ус­пје­шна, иако је на­ве­ла да је у ве­ли­кој мје­ри неу­тра­ли­зо­ва­ла Ко­ни­је­ву вој­ску.

Под вој­ним при­тис­ком, ЛРА је на­пус­ти­ла Уган­ду 2005. го­ди­не и оти­шла у Кон­го, а за­тим у ди­је­ло­ве Цен­трал­ноа­фри­чке Ре­пу­бли­ке, у ве­ли­ка шу­мо­ви­та по­дру­чја ве­ли­чи­не Фран­цус­ке. Она се по­ди­је­ли­ла на мање гру­пе, ко­је се од та­да на­ла­зе у стал­ном по­кре­ту. Без об­зи­ра на то, Ко­ни, бив­ши по­мо­ћник у ка­то­ли­чкој цркви, ос­тао је неу­хватљив.

Он је свој по­буњени­чки по­крет осно­вао с циљем да вла­да Уган­дом у скла­ду са би­блиј­ских де­сет за­по­ви­јес­ти. Сма­тра­ју га го­то­во мит­ском фи­гу­ром и њего­ви ра­тни­ци го­во­ре да има па­ра­нор­мал­не спо­со­бнос­ти и да мо­же чи­та­ти ми­сли сво­јих не­по­слу­шних ко­ман­да­на­та.

Дис­ци­пли­на

Не­ки ми­сле да је Ко­ни­јев ус­пјех у ства­ри ре­зул­тат њихо­ве дис­ци­пли­не.

- Иако је мо­жда из­гле­дао би­зар­но, он је ипак управљао зна­тном, до­бро на­ору­жа­ном и ло­јал­ном вој­ском, ко­ја је би­ла при­ли­чно спо­со­бна у на­ди­гра­вању на­из­глед су­пе­ри­ор­ни­јих вла­ди­них вој­ни­ка по­сла­тих да га ухва­те - ис­та­као је аутор књиге " Ча­робњак са Ни­ла", ко­ја го­во­ри о ЛРА, Ме­тју Грин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана