Neu­hvatljivi maj­stor pre­življavanja u džun­gli

Pre­veo: Bo­ris Đu­rić
Neu­hvatljivi maj­stor pre­življavanja u džun­gli

Kam­pa­la - Džozef Ko­ni, ozlo­gla­še­ni afri­čki ra­tni vo­đa, osumnjičen, izme­đu os­ta­log, za ki­dna­po­vanje dje­ce, od ko­je je stva­rao svo­je voj­ni­ke, vi­še od tri­de­set go­di­na na­la­zi se u bjek­stvu.

S ob­zi­rom na to da su SAD i dru­ge zemlje sa­da pre­ki­nu­le me­đu­na­ro­dnu po­tra­gu za njim i njego­vom "Ar­mi­jom bo­ži­jeg otpo­ra", iz­gle­da da Ko­ni ni­ka­da ne­će sta­ti pred li­ce prav­de. Njego­va lu­ka­vost i skri­vanje po šu­ma­ma i džun­gla­ma cen­tral­ne Afri­ke su već pos­ta­li le­gen­dar­ni.

Voj­ska Ugan­de je je­dnom pri­li­kom 2008. go­di­ne iz­vrši­la ra­ci­ju u njego­vom skro­vi­štu, smje­šte­nom du­bo­ku u divljem par­ku u Kon­gu i je­di­no što su pro­na­šli je bi­la pe­ri­ka i gi­ta­ra, ko­ju je ra­tni vo­đa os­ta­vio iza se­be.

Uprkos mi­li­oni­ma do­la­ra po­tro­še­nim na njego­vo hva­tanje, Ko­ni je uvi­jek uspi­je­vao da na­dmu­dri svo­je "pro­go­ni­telje".

- Ko­ni je ul­ti­ma­ti­vni maj­stor pre­življavanja u džun­gli - ka­že is­tra­ži­vač iz Cen­tral­noa­fri­čke Re­pu­bli­ke Ka­sper Ager, ko­ji pra­ti akti­vnos­ti Ko­ni­je­ve voj­ske, po­zna­te i kao LRA.

Ager na­gla­ša­va da je naj­tra­že­ni­ji afri­čki ra­tni vo­đa pre­ži­vio tri de­ce­ni­je ra­to­vanja i iz­bje­gao hva­tanje od stra­ne naj­mo­ćni­je voj­ske svi­je­ta.

Spe­ci­jal­ne je­di­ni­ce SAD or­ga­ni­zo­va­le su ne­ko­li­ko ne­us­pje­šnih akci­ja ha­pšenja, dok je ugan­dska voj­ska bi­la is­to ta­ko ne­us­pje­šna, iako je na­ve­la da je u ve­li­koj mje­ri neu­tra­li­zo­va­la Ko­ni­je­vu voj­sku.

Pod voj­nim pri­tis­kom, LRA je na­pus­ti­la Ugan­du 2005. go­di­ne i oti­šla u Kon­go, a za­tim u di­je­lo­ve Cen­tral­noa­fri­čke Re­pu­bli­ke, u ve­li­ka šu­mo­vi­ta po­dru­čja ve­li­či­ne Fran­cus­ke. Ona se po­di­je­li­la na manje gru­pe, ko­je se od ta­da na­la­ze u stal­nom po­kre­tu. Bez ob­zi­ra na to, Ko­ni, biv­ši po­mo­ćnik u ka­to­li­čkoj crkvi, os­tao je neu­hvatljiv.

On je svoj po­bunjeni­čki po­kret osno­vao s ciljem da vla­da Ugan­dom u skla­du sa bi­blij­skih de­set za­po­vi­jes­ti. Sma­tra­ju ga go­to­vo mit­skom fi­gu­rom i njego­vi ra­tni­ci go­vo­re da ima pa­ra­nor­mal­ne spo­so­bnos­ti i da mo­že či­ta­ti mi­sli svo­jih ne­po­slu­šnih ko­man­da­na­ta.

Dis­ci­pli­na

Ne­ki mi­sle da je Ko­ni­jev us­pjeh u stva­ri re­zul­tat njiho­ve dis­ci­pli­ne.

- Iako je mo­žda iz­gle­dao bi­zar­no, on je ipak upravljao zna­tnom, do­bro na­oru­ža­nom i lo­jal­nom voj­skom, ko­ja je bi­la pri­li­čno spo­so­bna u na­di­gra­vanju na­iz­gled su­pe­ri­or­ni­jih vla­di­nih voj­ni­ka po­sla­tih da ga uhva­te - is­ta­kao je autor knjige " Ča­robnjak sa Ni­la", ko­ja go­vo­ri o LRA, Me­tju Grin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana