Kradu životinje iz zoo-vrta da se prehrane

Agencije
Kradu životinje iz zoo-vrta da se prehrane

Karakas - Vlasti Venecuele istražuju krađu životinja iz zoološkog vrta u zapadnoj saveznoj državi Zulija koje su vjerovatno ukradene kako bi bile pojedene.

To je još jedan znak da stanovništvo trpi glad u zemlji sa hroničnom nestašicom hrane, prenose mediji.

Policijski zvaničnik je rekao da su dva ogrličasta pekarija, koji su po izgledu slični divljim svinjama, ukradeni tokom vikenda iz zoološkog parka u Zuliji u gradu Marakaibou na granici s Kolumbijom.

- Pretpostavljamo da su ukradeni s namjerom da budu pojedeni - rekao je zvaničnik policije u Zuliji Luis Morales.

Haotično propadanje socijalističkog modela Venecuele stvorilo je hronične nestašice hrane koje izazivaju neuhranjenost i tjeraju milione da traže hranu gdje god mogu, između ostalog i u kantama i kontejnerima za smeće.

Osim hrane nedostaju i druge potrepštine, pa tako već mjesecima u prodavnicama nema toalet papira.

Svjetska javnost šokirana je prošle jeseni kada su isplivali snimci na kojima se vidi gladna grupa seljana koja napada kamion na autoputu i grabi živinu koju on prevozi. Desetine izgladnjelih Venecuelanaca kod grada Tokujita na sjeveru zemlje razvaljivalo je kaveze i izvlačilo kokoške dok se za to vrijeme stvarala kolona kamiona.

Na udaru su i zoološki vrtovi koji nemaju dovoljno hrane da prehrane životinje pa je, prema pojedinim izvorima, oko 50 životinja uginulo od gladi prošle godine u zoološkim vrtovima u Karakasu. 

Vlada je porekla da su životinje uginule od gladi rekavši da se prema njima odnose kao "prema porodici".

Ekonomija ove latinoameričke države uništena je padom cijena nafte, koja je bila njen glavni izvozni proizvod. Proizvodnja nafte državne kompanije "PDVSA" pala je za 450.000 barela dnevno, odnosno za petinu.

Poljoprivreda je prošla još gore. Proizvodnja žitarica je smanjena za 80 odsto, a mesa za 40 odsto.

Haos u zatvorima

Haos vlada i u venecuelanskim zatvorima, pa je tako tokom upada vladinih bezbjednosnih snaga u zatvor u gradu Puerto Ordas ubijeno je 37 zatvorenika.

Aktivisti za ljudska prava dugo upozoravaju da nasilne bande vježbaju "održavanje kontrole" nad mnogim haotičnim zatvorima u toj zemlji, kao i da imaju pristup automatskom oružju i ručnim granatama. Vlada pokušava da ponovo uspostavi kontrolu nad zatvorima sa malim brojem osoblja tako što šalje specijalne jedinice s vremena na vrijeme, ali konfrontacije sa smrtnim ishodom se često dešavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana