Краду животиње из зоо-врта да се прехране

Агенције
Краду животиње из зоо-врта да се прехране

Каракас - Власти Венецуеле истражују крађу животиња из зоолошког врта у западној савезној држави Зулија које су вјероватно украдене како би биле поједене.

То је још један знак да становништво трпи глад у земљи са хроничном несташицом хране, преносе медији.

Полицијски званичник је рекао да су два огрличаста пекарија, који су по изгледу слични дивљим свињама, украдени током викенда из зоолошког парка у Зулији у граду Маракаибоу на граници с Колумбијом.

- Претпостављамо да су украдени с намјером да буду поједени - рекао је званичник полиције у Зулији Луис Моралес.

Хаотично пропадање социјалистичког модела Венецуеле створило је хроничне несташице хране које изазивају неухрањеност и тјерају милионе да траже храну гдје год могу, између осталог и у кантама и контејнерима за смеће.

Осим хране недостају и друге потрепштине, па тако већ мјесецима у продавницама нема тоалет папира.

Свјетска јавност шокирана је прошле јесени када су испливали снимци на којима се види гладна група сељана која напада камион на аутопуту и граби живину коју он превози. Десетине изгладњелих Венецуеланаца код града Токујита на сјеверу земље разваљивало је кавезе и извлачило кокошке док се за то вријеме стварала колона камиона.

На удару су и зоолошки вртови који немају довољно хране да прехране животиње па је, према појединим изворима, око 50 животиња угинуло од глади прошле године у зоолошким вртовима у Каракасу. 

Влада је порекла да су животиње угинуле од глади рекавши да се према њима односе као "према породици".

Економија ове латиноамеричке државе уништена је падом цијена нафте, која је била њен главни извозни производ. Производња нафте државне компаније "ПДВСА" пала је за 450.000 барела дневно, односно за петину.

Пољопривреда је прошла још горе. Производња житарица је смањена за 80 одсто, а меса за 40 одсто.

Хаос у затворима

Хаос влада и у венецуеланским затворима, па је тако током упада владиних безбједносних снага у затвор у граду Пуерто Ордас убијено је 37 затвореника.

Активисти за људска права дуго упозоравају да насилне банде вјежбају "одржавање контроле" над многим хаотичним затворима у тој земљи, као и да имају приступ аутоматском оружју и ручним гранатама. Влада покушава да поново успостави контролу над затворима са малим бројем особља тако што шаље специјалне јединице с времена на вријеме, али конфронтације са смртним исходом се често дешавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана