Afrička Hilari Klinton u trci za predsjednika

Pripremio: Boris Đurić
Afrička Hilari Klinton u trci za predsjednika

Akra - Žena bivšeg lidera Gane, pilota Džerija Rolingsa, Nana Rolings kandidovala se za predsjednicu i mnogi su je već prozvali afričkom Hilari Klinton.

Rolingsova (67) je tako postala prva žena koja se ikada kandidovala za vodeću poziciju te afričke države.

Kao i njen američki pandan, Nana je strasni advokat za prava žena i takođe se morala pomiriti sa činjenicom da njen harizmatični i zgodni muž ima mnogo pristalica među ženama.

Ona je jedna od šest kandidata koji su se suprotstavili trenutnom predsjedniku Džonu Mahami, u zemlji koja se suočava sa rastućim nezadovoljstvom zbog stanja u ekonomiji.

Mineralima bogata Gana jedna je najprosperitetnijih demokratija Zapadne Afrike u posljednjih 20 godina ali je prošle godine morala potražiti pomoć od MMF-a jer su globalne cijene sirovina pale pa mnogi Ganijci sad kažu da su siromašni.

Nana, koja se upoznala sa Klintonovima tokom mandata njenog muža, vodila je kampanju "jednakih prilika za sve i snažnih akcija za vraćanje Gane na pravi put".

Kao i Klintonovoj tako je i Rolingsovoj pomagao muž. Kada su Mahamijevi ministri počeli trošiti prevelike sume novca Nanin muž ih je počeo nazivati "bebama sa oštrim zubima". Njega mnogi smatraju osnivačem moderne Gane.

Rođen je u tajnoj vezi škotskog hemičara Džejmsa Džona i lokalne Ganijke Viktorije Atbotui. Poznat po svom pilotskom stilu oblačenja i pilotskim naočarima on je prvi put došao na vlast 1979. u puču protiv vojne hunte.

Zatim je prekinuo sa vojnim moćnicima na čelu države i organizovao demokratske izbore 1981. na kojima je pobijedio. Ostao je na vlasti do 2001. godine ali je zadržao popularnost i uticaj u čitavom svijetu.

Britanska kraljica Elizabeta Druga i bivši američki predsjednik Bil Klinton ga veoma cijene, kao i mnoge žene iz Gane.

- Sjediti i praviti se da moj muž ne gleda druge žene, mislim da je to glupo. On je ipak čovjek - rekla je Nana u jednom intervjuu. Uprkos njegovoj podršci, ona je bila na političkoj margini tokom izbora i glavni pretendent na mjesto predsjednika je bio Ana Ado, opozicionar iz Nove patriotske partije, koji je "za dlaku" izgubio izbore 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana