Афричка Хилари Клинтон у трци за предсједника

Припремио: Борис Ђурић
Афричка Хилари Клинтон у трци за предсједника

Акра - Жена бившег лидера Гане, пилота Џерија Ролингса, Нана Ролингс кандидовала се за предсједницу и многи су је већ прозвали афричком Хилари Клинтон.

Ролингсова (67) је тако постала прва жена која се икада кандидовала за водећу позицију те афричке државе.

Као и њен амерички пандан, Нана је страсни адвокат за права жена и такође се морала помирити са чињеницом да њен харизматични и згодни муж има много присталица међу женама.

Она је једна од шест кандидата који су се супротставили тренутном предсједнику Џону Махами, у земљи која се суочава са растућим незадовољством због стања у економији.

Минералима богата Гана једна је најпросперитетнијих демократија Западне Африке у посљедњих 20 година али је прошле године морала потражити помоћ од ММФ-а јер су глобалне цијене сировина пале па многи Ганијци сад кажу да су сиромашни.

Нана, која се упознала са Клинтоновима током мандата њеног мужа, водила је кампању "једнаких прилика за све и снажних акција за враћање Гане на прави пут".

Као и Клинтоновој тако је и Ролингсовој помагао муж. Када су Махамијеви министри почели трошити превелике суме новца Нанин муж их је почео називати "бебама са оштрим зубима". Њега многи сматрају оснивачем модерне Гане.

Рођен је у тајној вези шкотског хемичара Џејмса Џона и локалне Ганијке Викторије Атботуи. Познат по свом пилотском стилу облачења и пилотским наочарима он је први пут дошао на власт 1979. у пучу против војне хунте.

Затим је прекинуо са војним моћницима на челу државе и организовао демократске изборе 1981. на којима је побиједио. Остао је на власти до 2001. године али је задржао популарност и утицај у читавом свијету.

Британска краљица Елизабета Друга и бивши амерички предсједник Бил Клинтон га веома цијене, као и многе жене из Гане.

- Сједити и правити се да мој муж не гледа друге жене, мислим да је то глупо. Он је ипак човјек - рекла је Нана у једном интервјуу. Упркос његовој подршци, она је била на политичкој маргини током избора и главни претендент на мјесто предсједника је био Ана Адо, опозиционар из Нове патриотске партије, који је "за длаку" изгубио изборе 2012.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана