Zvizdić zvaničnicima EU podmeće stav SDA

Goran Maunaga
Zvizdić zvaničnicima EU podmeće stav SDA

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić samoinicijativno se obratio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću i visokopozicioniranim zvaničnicima EU iznoseći o izgradnji Pelješkog mosta lične i stavove SDA, a ne zvanične u ime institucije na čijem je čelu.

Na to je juče Plenkovića i zvaničnike EU pismom upozorio Zvizdićev zamjenik i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Zvizdić je prethodno kao uslove za izgradnju Pelješkog mosta označio utvrđivanje granice između BiH i Hrvatske na kopnu i moru i plovnog koridora. On je naveo da nijedno tijelo vlasti u BiH nikada nije dalo formalnu saglasnost za gradnju Pelješkog mosta.

Bevanda je istakao da to nije stav Savjeta ministara BiH, navodeći da ta institucija nije ni zauzela zvanični stav o izgradnji Pelješkog mosta.

- U vezi sa navodima da je Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici 5. jula zatražio od Savjeta ministara da uputi notu Hrvatskoj o obustavljanju svih aktivnosti u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta dok ne bude postignuta potpuna obostrana saglasnost, bitno je istaći da Savjet ministara nije usvojio taj zaključak. Savjet ministara je na sjednici 19. jula jednoglasno usvojio izvještaj ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Juska u kojem je navedeno da nema formalnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora - napisao je Bevanda.

Dodao je da se Zvizdić prilikom slanja pisma nije konsultovao sa članovima kolegijuma Savjeta ministara radi usaglašavanja stavova koje iznosi, niti je pismo ponudio na izjašnjenje Savjetu ministara.

- To pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Savjeta ministara i ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova Savjeta ministara - istakao je Bevanda i izrazio očekivanje da Zvizdićevo pismo neće narušiti dobrosusjedske odnose BiH i Hrvatske i da pojedinačni stavovi neće dodatno negativno uticati na kredibilitet BiH i na put ka članstvu u EU.

Slučaj Pelješki most izazvao je i sukob bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Predsjedništva Dragana Čovića. Izetbegovića je saopštio da je Čović na sastanku s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Zagrebu iznio stavove koji su suprotni zvaničnim stavovima Predsjedništva. Čović je izjavio da, što se tiče institucija BiH, nema nikakvih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta.

- To nije tačno, stvari su upravo obrnute. Zvanični stav Predsjedništva BiH 2007. godine je jednoglasno usvojen i glasi da je BiH protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja u vezi sa identifikovanjem morske granične linije između dvije države - istakao je Izetbegović.

Iz Čovićevog kabineta se do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nisu izjasnili o Izetbegovićevim navodima.

I ministar civilnih poslova BiH i Izetbegovićev i Zvizdićev stranački kolega Adil Osmanović je bez ovlašćenja Savjeta ministara i Predsjedništva BiH povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta uputio pismo ministru mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Olegu Butkoviću, u kojem je naveo da će BiH jednostrano proglasiti suverenitet na moru ako izgradnja mosta bude nastavljena.

Špirić: Savez za promjene u stroju SDA

Bivši ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić kaže da pisma Denisa Zvizdića i Adila Osmanovića pokazuju da su SDA i njen lider Bakir Izetbegović uspjeli da u svoj politički stroj stave predstavnike Saveza za promjene, odnosno SDS-a, PDP-a i NDP-a.

- Nikome u BiH ne treba zaoštravanje odnosa sa komšijama. Ne znam da li su toga svjesni srpski predstavnici u zajedničkoj vlasti, ali njihovo odsustvo u rješavanju vitalnih problema govori da su palicu predali SDA - rekao je Špirić i dodao da je nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva poslata jasna poruka da je BiH muslimanska država, a da to potvrđuju u postupci poput Zvizdićevog i Osmanovićevog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana