Звиздић лобира за повећање акциза

Жељка Домазет
Звиздић лобира за повећање акциза

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић започео је јуче консултације са парламентарцима о новом приједлогу измјена Закона о акцизама, а уколико дође до компромиса, он би већ идуће седмице могао да се нађе у процедури усвајања.

Сет закона у којем су најважније измјене Закона о акцизама којима је предвиђено повећање акциза на нафту и нафтне деривате за 15 фенинга по литру, након неколико покушаја усвајања пао је у Представничком дому Парламента БиХ. Усвајање ових закона услов је за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) и да би БиХ добила новац од других међународних финансијских институција за инфраструктурне пројекте након што је приступила Транспортној заједници југоисточне Европе.

Звиздић, који је прво разговарао са посланицима ДФ-а и СДП-а, као најжешћим противницима повећања акциза, рекао је да ће разговарати са свим клубовима посланика у Парламенту БиХ и да не иде са готовим рјешењем већ да тражи састанке да би чуо приједлоге и сугестије који би могли бити уграђени у нови приједлог.

- Видјећемо на бази анализа које припрема Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у којем правцу ће ићи њихов став. Савјет министара ће послије обављених разговора са свим посланицима донијети наш коначан став. Постоји и могућност да повећање акцизе буде ниже од 15 фенинга по литру ако се такав приједлог покаже рационалним и оправданим, ако буде заједнички став посланика и ако задовољи услове ефективности кредита - истакао је Звиздић и додао да ће нови приједлог сигурно имати повећан ниво транспарентности у погледу прикупљања и трошења новца од акциза и могуће нове омјере унутар већ раније дефинисаних приједлога.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић је рекла да су сваки пут гласали за измјене Закона о акцизама.

- Добро је што је Звиздић кренуо да лобира и разговара са парламентарцима. Надам се да ће и други схватити колико је важно да ово усвојимо и да ће сада другачије реаговати - рекла је Мајкићева.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић каже да су акцизе нови намет на буџет грађана и да ова странка неће подржати сет закона о акцизама.

- Без обзира на то да ли акцизе биле десет, 15, 20 или 25 фенинга ми их нећемо подржати - рекла је Пандуревићева и додала да је демократско право Звиздића да разговара, али да СДС неће подржати тај приједлог.

Посланици СДА и ХДЗ-а БиХ јуче се нису оглашавали, али су и раније подржавали усвајање сета закона. Предсједник СДП-а Нермин Никшић је казао да ће заузети став о повећању акциза тек након што добију приједлог измјена закона.

- Задовољан сам новим приступом предсједавајућег Савјета министара. Ми смо јасно поновили да је за нас закон који се налазио у парламентарној процедури мртав. Звиздић је говорио о неким веома добрим стварима, попут увођења транспарентности - казао је Никшић.

Шеф Клуба посланика ДФ-а у Парламенту БиХ Дамир Бећировић изјавио је да ова странка и након разговора са Звиздићем остаје при ставу да не треба повећати акцизе. Садик Ахметовић из Независног блока је казао да са њима нико није контактирао у вези са састанком, али да неће пристати на повећање акциза и тиме још више осиромашити грађане.

Ковачевић

Портпарол УИО Ратко Ковачевић рекао је да ће у понедјељак бити одржане двије сједнице Управног одбора УИО.

- На једној од тих сједница биће ријечи и о новом приједлогу сета закона о акцизама - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана