Zvizdić lobira za povećanje akciza

Željka Domazet
Zvizdić lobira za povećanje akciza

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić započeo je juče konsultacije sa parlamentarcima o novom prijedlogu izmjena Zakona o akcizama, a ukoliko dođe do kompromisa, on bi već iduće sedmice mogao da se nađe u proceduri usvajanja.

Set zakona u kojem su najvažnije izmjene Zakona o akcizama kojima je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga po litru, nakon nekoliko pokušaja usvajanja pao je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Usvajanje ovih zakona uslov je za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da bi BiH dobila novac od drugih međunarodnih finansijskih institucija za infrastrukturne projekte nakon što je pristupila Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope.

Zvizdić, koji je prvo razgovarao sa poslanicima DF-a i SDP-a, kao najžešćim protivnicima povećanja akciza, rekao je da će razgovarati sa svim klubovima poslanika u Parlamentu BiH i da ne ide sa gotovim rješenjem već da traži sastanke da bi čuo prijedloge i sugestije koji bi mogli biti ugrađeni u novi prijedlog.

- Vidjećemo na bazi analiza koje priprema Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u kojem pravcu će ići njihov stav. Savjet ministara će poslije obavljenih razgovora sa svim poslanicima donijeti naš konačan stav. Postoji i mogućnost da povećanje akcize bude niže od 15 feninga po litru ako se takav prijedlog pokaže racionalnim i opravdanim, ako bude zajednički stav poslanika i ako zadovolji uslove efektivnosti kredita - istakao je Zvizdić i dodao da će novi prijedlog sigurno imati povećan nivo transparentnosti u pogledu prikupljanja i trošenja novca od akciza i moguće nove omjere unutar već ranije definisanih prijedloga.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić je rekla da su svaki put glasali za izmjene Zakona o akcizama.

- Dobro je što je Zvizdić krenuo da lobira i razgovara sa parlamentarcima. Nadam se da će i drugi shvatiti koliko je važno da ovo usvojimo i da će sada drugačije reagovati - rekla je Majkićeva.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da su akcize novi namet na budžet građana i da ova stranka neće podržati set zakona o akcizama.

- Bez obzira na to da li akcize bile deset, 15, 20 ili 25 feninga mi ih nećemo podržati - rekla je Pandurevićeva i dodala da je demokratsko pravo Zvizdića da razgovara, ali da SDS neće podržati taj prijedlog.

Poslanici SDA i HDZ-a BiH juče se nisu oglašavali, ali su i ranije podržavali usvajanje seta zakona. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da će zauzeti stav o povećanju akciza tek nakon što dobiju prijedlog izmjena zakona.

- Zadovoljan sam novim pristupom predsjedavajućeg Savjeta ministara. Mi smo jasno ponovili da je za nas zakon koji se nalazio u parlamentarnoj proceduri mrtav. Zvizdić je govorio o nekim veoma dobrim stvarima, poput uvođenja transparentnosti - kazao je Nikšić.

Šef Kluba poslanika DF-a u Parlamentu BiH Damir Bećirović izjavio je da ova stranka i nakon razgovora sa Zvizdićem ostaje pri stavu da ne treba povećati akcize. Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka je kazao da sa njima niko nije kontaktirao u vezi sa sastankom, ali da neće pristati na povećanje akciza i time još više osiromašiti građane.

Kovačević

Portparol UIO Ratko Kovačević rekao je da će u ponedjeljak biti održane dvije sjednice Upravnog odbora UIO.

- Na jednoj od tih sjednica biće riječi i o novom prijedlogu seta zakona o akcizama - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana