Zubac se izjasnio da nije kriv

Željka Domazet
Zubac se izjasnio da nije kriv

Sarajevo - Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goran Zubac izjasnio se juče na ročištu održanom u Sudu BiH da nije kriv po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti za nesavjestan rad u službi.

Zubac je tokom ročišta, koje je trajalo 12 minuta, rekao da nema potrebe za čitanjem optužnice i da je sve razumio. Njegov branilac, advokat Dragiša Jokić, rekao je novinarima nakon ročišta da je ovakvim izjašnjenjem pokazan odnos prema ovom predmetu, na želeći da mnogo više kaže o ovom slučaju.

- Ništa više ne bih komentarisao pošto je predmet u toku - rekao je Jokić. On nije želio ni da komentariše to što su prigovori odbrane na optužnicu odbijeni, istakavši da će sve biti izneseno na glavnom pretresu i tokom sudskog procesa.

Sudija za prethodno saslušanje Mediha Pašić najavila je da će glavni pretres u predmetu protiv Zupca biti zakazan u zakonskom roku od 30 do 60 dana pred drugim sudijom. Naglasila je da je prije ovog ročišta Zupcu dostavljena optužnica kako bi mogli da se podnesu prigovori, da su prigovori uloženi, ali ih je Sud okarakterisao kao neosnovane.

Na jučerašnjem ročištu umjesto postupajućeg tužioca Miroslava D. Markovića pojavio se tužilac Kasim Halilčević. 

Tužilaštvo BiH podiglo je u junu optužnicu protiv Zupca kojom mu se na teret stavlja da tokom februarskih protesta nije odgovorio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH koja je tada zapaljena, te da je odbio da angažuje specijalnu jedinicu SIPA.

- Za ovo djelo prijeti kazna od godinu do deset godina zatvora - rečeno je ranije u Sudu BiH.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar je nakon pokretanja istrage donio odluku o uskraćivanju pristupa tajnim podacima Zupcu. Zubac je uputio 1. avgusta žalbu Savjetu ministara i Ministarstvu bezbjednosti protiv tog rješenja u kojoj je naveo da je postupak koji se vodi protiv protiv njega politički progon, te da je Ćavar po nalogu tužioca Markovića direktno saučestvovao u sprovođenju nezakonitih radnji usmjerenih na njegovu smjenu.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je juče Srni da bi razlog da Marković ishitreno i tendenciozno podigne optužnicu protiv Zupca mogao da bude u činjenici da je Marković 1990. bio na listi kadrova na koje SDS računa za odgovorne pozicije.

- Ako se ime Miroslava Markovića nalazi uz ime bivšeg ministra pravde Slobodana Kovača, savršeno je jasno da tužilac i jedan politički akter ispred jedne političke partije igraju u istom kolu - rekla je Majkićeva. Istakla je da je Marković u nekoliko navrata prekršio granice službenog položaja i preduzimao radnje koje nisu u njegovoj nadležnosti.

Dolazak

Izjašnjenje Gorana Zupca pratile su mnogobrojne novinarske ekipe. Zubac i Dragiša Jokić došli su zajedno Jokićevim automobilom i mada su mnogi mediji očekivali da će se Zubac pojaviti u uniformi, pod pratnjom i službenim automobilom, to se nije desilo. Došao je u civilu, bez ikakve pratnje i dobro raspoložen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana