Зубац се изјаснио да није крив

Жељка Домазет
Зубац се изјаснио да није крив

Сарајево - Директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Горан Зубац изјаснио се јуче на рочишту одржаном у Суду БиХ да није крив по оптужници Тужилаштва БиХ која га терети за несавјестан рад у служби.

Зубац је током рочишта, које је трајало 12 минута, рекао да нема потребе за читањем оптужнице и да је све разумио. Његов бранилац, адвокат Драгиша Јокић, рекао је новинарима након рочишта да је оваквим изјашњењем показан однос према овом предмету, на желећи да много више каже о овом случају.

- Ништа више не бих коментарисао пошто је предмет у току - рекао је Јокић. Он није желио ни да коментарише то што су приговори одбране на оптужницу одбијени, истакавши да ће све бити изнесено на главном претресу и током судског процеса.

Судија за претходно саслушање Медиха Пашић најавила је да ће главни претрес у предмету против Зупца бити заказан у законском року од 30 до 60 дана пред другим судијом. Нагласила је да је прије овог рочишта Зупцу достављена оптужница како би могли да се поднесу приговори, да су приговори уложени, али их је Суд окарактерисао као неосноване.

На јучерашњем рочишту умјесто поступајућег тужиоца Мирослава Д. Марковића појавио се тужилац Касим Халилчевић. 

Тужилаштво БиХ подигло је у јуну оптужницу против Зупца којом му се на терет ставља да током фебруарских протеста није одговорио на захтјеве за помоћ у заштити зграде Предсједништва БиХ која је тада запаљена, те да је одбио да ангажује специјалну јединицу SIPA.

- За ово дјело пријети казна од годину до десет година затвора - речено је раније у Суду БиХ.

Замјеник министра безбједности БиХ Младен Ћавар је након покретања истраге донио одлуку о ускраћивању приступа тајним подацима Зупцу. Зубац је упутио 1. августа жалбу Савјету министара и Министарству безбједности против тог рјешења у којој је навео да је поступак који се води против против њега политички прогон, те да је Ћавар по налогу тужиоца Марковића директно саучествовао у спровођењу незаконитих радњи усмјерених на његову смјену.

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је јуче Срни да би разлог да Марковић исхитрено и тенденциозно подигне оптужницу против Зупца могао да буде у чињеници да је Марковић 1990. био на листи кадрова на које СДС рачуна за одговорне позиције.

- Ако се име Мирослава Марковића налази уз име бившег министра правде Слободана Ковача, савршено је јасно да тужилац и један политички актер испред једне политичке партије играју у истом колу - рекла је Мајкићева. Истакла је да је Марковић у неколико наврата прекршио границе службеног положаја и предузимао радње које нису у његовој надлежности.

Долазак

Изјашњење Горана Зупца пратиле су многобројне новинарске екипе. Зубац и Драгиша Јокић дошли су заједно Јокићевим аутомобилом и мада су многи медији очекивали да ће се Зубац појавити у униформи, под пратњом и службеним аутомобилом, то се није десило. Дошао је у цивилу, без икакве пратње и добро расположен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана