Željeli do novca uz nezakoniti sporazum

Goran Maunaga
Željeli do novca uz nezakoniti sporazum

Sarajevo - Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH donio je odluku o potpisivanju sporazuma o saradnji Instituta sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona i Komemorativnim centrom Tuzla iako za donošenje ovakve odluke nije imao ovlašćenja, jer je za to nadležan Kolegijum direktora Instituta.

- Zbog potpisivanja ovog sporazuma, koji podrazumijeva to da Institut novac za ekshumacije daje Tužilaštvu, a Tužilaštvo Komemorativnom centru za čuvanje posmrtnih ostataka, Kolegijum nije prihvatio prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za ekshumaciju i identifikacije za 2014. godinu  - navodi član Kolegijuma Milutin Mišić u dopisu Upravnom odboru Instituta.

Mišić je, pored ostalog, i zbog ovog sporazuma bio protiv prijedloga raspodjele sredstava pa Kolegijum nije imao konsenzus i prijedlog nije prihvaćen. On napominje da Kolegijum nije ni konsultovan o potpisivanju ovog sporazuma, te da je Upravni odbor prekršio odredbe vlastitog pravilnika.

- Odbor je u vezi s tim sporazumom donio zaključke koji su iz nadležnosti Kolegijuma direktora. Takvom odlukom Upravni odbor prekršio je odredbe vlastitog pravilnika o načinu trošenja sredstava za ekshumacije i odluke o utvrđivanju visine troškova ukopa posmrtnih ostataka identifikovanih i neidentifikovanih lica - naveo je Mišić.

Dodao je da je odgovornost za zakonito trošenje budžetskih sredstava isključivo na Kolegijumu direktora, što je definisano Zakonom o nestalim licima, Sporazumom o preuzimanju uloge suosnivača za Institut, Statutom Instituta te Zakonom o finansiranju institucija BiH. Zato, smatra on, odluku o raspodjeli sredstava treba isključivo da donese Kolegijum koji je, kaže, trebalo i da izvrši nadzor nad utroškom ranije prenesenih sredstava tužilaštvima, da otkloni sve nedostatke pa da tek onda predloži transfer novih budžetskih sredstava.

- Na to nas upozorava i Kancelarija za reviziju, a uvjerio sam se da nam tužilaštva ne dostavljaju potrebnu dokumentaciju o utrošku sredstava ni o tome da li su sredstva namjenski utrošena. Iz dokumentacije se vidi da ima zloupotrebe u trošenju sredstava i to mora da bude otklonjeno - napisao je Mišić.

Istakao je da se, ako već treba da postoji ugovor sa Komemorativnim centrom Tuzla, postavlja pitanje šta je sa ostalim dobavljačima te ističe da nije poznato u kakvim se zaista uslovima čuvaju posmrtni ostaci.

- Nisam za to da nastavimo dosadašnju praksu da bez ikakve analize, kontrole i uslovljavanja transferišemo dodijeljena budžetska sredstva - zaključio je Mišić u dopisu Upravnom odboru Instituta za nestala lica BiH.

Nezakonitosti

Milutin Mišić je istakao da se za usluge posebnog čuvanja posmrtnih ostataka troši najviše sredstava, a da se isporučioci usluga biraju ne poštujući Zakon o javnim nabavkama.

- Tužilaštva nemaju ugovore sa preduzećima, a plaćanje im se ne vrši u skladu sa pravilnikom Upravnog odbora Instituta - stoji u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana