Zaštita žrtava trgovine ljudima mora biti bolja

B. Đ.
Zaštita žrtava trgovine ljudima mora biti bolja

Strazbur - Grupa eksperata Savjeta Evrope za aktivnosti protiv krijumčarenja ljudi (GRETA) pozvala je u novom izvještaju vlasti u BiH da ulože dodatne napore kako bi maksimalno spriječili krijumčarenje ljudi, a posebno djece.

BiH, prema njihovoj ocjeni, ostaje primarno zemlja porijekla žrtava krijumčarenja ljudi, a godišnje bude identifikovano nekoliko desetina žrtava. Prema podacima koje su dale vlasti BiH u 2015. godini je identifikovano 35 žrtava krijumčarenja, a lani 45. U 2013. i 2014. većina žrtava su bila djeca, a u protekle dvije godine bilo je više odraslih.

Grupa je pozdravila zakonske promjene koje su napravljene od kada je je objavljen prvi izvještaj o BiH u maju 2013, ali je navela da situacija još nije blizu zadovoljavajuće.

-  I pored napretka, veliki broj problema i dalje izaziva zabrinutost. GRETA poziva vlasti da pojačaju napore da spriječe trgovinu djecom, uključujući jačanjem uloge i kapaciteta centara za socijalni rad kako bi igrali proaktivnu ulogu u upozoravanju drugih nadležnih organa na moguće slučajeve trgovine ljudima i eksploatacije - navedeno je u izvještaju.

Eksperti pozivaju vlasti BiH da usvoje mjere kojima bi bila uspostavljena i garantovana kompenzacija žrtvama od strane krijumčara ili države.

U izvještaju je naglašena i potreba da bude uspostavljen statistički sistem o mjerama za zaštitu i promociju prava žrtava krijumčarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana