Заштита жртава трговине људима мора бити боља

Б. Ђ.
Заштита жртава трговине људима мора бити боља

Стразбур - Група експерата Савјета Европе за активности против кријумчарења људи (GRETA) позвала је у новом извјештају власти у БиХ да уложе додатне напоре како би максимално спријечили кријумчарење људи, а посебно дјеце.

БиХ, према њиховој оцјени, остаје примарно земља поријекла жртава кријумчарења људи, а годишње буде идентификовано неколико десетина жртава. Према подацима које су дале власти БиХ у 2015. години је идентификовано 35 жртава кријумчарења, а лани 45. У 2013. и 2014. већина жртава су била дјеца, а у протекле двије године било је више одраслих.

Група је поздравила законске промјене које су направљене од када је је објављен први извјештај о БиХ у мају 2013, али је навела да ситуација још није близу задовољавајуће.

-  И поред напретка, велики број проблема и даље изазива забринутост. GRETA позива власти да појачају напоре да спријече трговину дјецом, укључујући јачањем улоге и капацитета центара за социјални рад како би играли проактивну улогу у упозоравању других надлежних органа на могуће случајеве трговине људима и експлоатације - наведено је у извјештају.

Експерти позивају власти БиХ да усвоје мјере којима би била успостављена и гарантована компензација жртвама од стране кријумчара или државе.

У извјештају је наглашена и потреба да буде успостављен статистички систем о мјерама за заштиту и промоцију права жртава кријумчарења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана