Zaštita za terorizam i napadače na Vučića

Željka Domazet
Zaštita za terorizam i napadače na Vučića

Sarajevo - U institucijama na nivou BiH nema volje da se obračunaju sa terorizmom i da budu otkriveni organizatori i napadači na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula, što se jasno pokazalo prilikom razmatranja ta dva događaja na najvažnijim adresama u Sarajevu.

Naglasili su to predstavnici RS u institucijama BiH i analitičari komentarišući zaključke koji su usvojeni u Domu naroda Parlamenta i Savjetu ministara BiH. U zaključcima nije čak ni konstatovano da je u slučaju napada na policijsku stanicu u Zvorniku riječ o terorizmu, dok zaključcima o dešavanjima u Potočarima nije čak ni deklarativno zatražena bilo čija odgovornost za napad na Vučića. Zanimljivo je da su zaključke podržali ministri iz SDS-a Dragan Mektić i Mirko Šarović, dok Igor Crnadak iz PDP-a nije prisustvovao sjednici na kojoj su usvojeni. Prilikom usvajanja zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u Domu naroda Parlamenta BiH za njih su glasali delegati iz SDS-a Ognjen Tadić i Darko Babalj.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić kaže da je nedopustivo da zbog napada na Vučića nije otvoreno pitanje odgovornosti i da se cijela stvar razvodnjava.

- Lično ću insistirati i istrajaću na tome da odgovorni za taj napad budu sankcionisani. Ta stvar mora biti obaveza svih institucija u BiH pa i srpskih predstavnika u institucijama BiH. Oni moraju da insistiraju na pronalasku odgovornih i počinilaca - naglasio je Ivanić za "Glas Srpske".

Dodao je da se mora konačno znati ko je odgovoran za to što se desilo.

- Varijanta da niko nije odgovoran ne znači ništa. Ovakvim ponašanjem dalo bi se zeleno svjetlo da se takvi napadi mogu i dalje ponavljati i da svako može raditi šta hoće bez ikakvih sankcija. Očito je da je da je u ovom konkretnom slučaju riječ o tome da se pokušava izigrati odgovornost. To ne može da se toleriše - rekao je Ivanić.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović naglašava da je nedopustivo da se teroristički napad u Zvorniku u kome je ubijen policajac toliko razvodni da se nakon silne rasprave o tome briše u zaključcima odrednica terorizam i sve svodi na slučajni incident.

- Ni Parlament ni Savjet ministara nisu imali snage da nazovu stvari pravim imenom, a Tužilaštvo nije ništa preduzelo da budu otkriveni organizatori - rekao je Prodanović.

Kaže da su zaključci Savjeta ministara nakon izvještaja bezbjednosnih agencija o napadu na Vučića skandalozni.

- kako je moguće da ne bude zatražena smjena onih koji su bili zaduženi za bezbjednost komemoracije u Potočarima. Da je BiH normalna država već bi neki čelnici iz bezbjednosnog sektora iz moralnih razloga podnijeli ostavke, a kako to nisu učinili onda je to morao zatražiti Savjet ministara - rekao je Prodanović navodeći da isprani zaključci ništa ne znače.

Profesor Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović kaže da je očigledno da niko nema autoritet da preduzme mjere, niti ima volje da sistem bezbjednosti funkcioniše na pravi način.

- Činjenica je da se u BiH različito gleda na terorističke aktivnosti, pa i na napad u Zvorniku. Upravo to različito gledanje daje prostor terorizmu. Da nije tako, da nema različitog gledanja na problem terorizma, ne bi se moglo dešavati da se teroristički napadi razvodnjavaju i čak ne kvalifikuju kao terorizam. U vrhu BiH treba tražiti odgovornost za to - rekao je Keserović ocijenivši da se sigurno ne bi desili napadi u Potočarima i Zvorniku da njihovi akteri nisu znali da imaju podršku dijela države.

Ekspert za bezbjednost iz Beograda Zoran Dragišić naglašava da nema sumnje da je u Zvorniku bio teroristički napad.

- Terorizam je u Bih politički problem, jer bošnjački političari pokušavaju iz političkih razloga da tome daju drugu kvalifikaciju i dimenziju - rekao je Dragišić.

Komentarišući odnos institucija BiH prema napadu na Vučića, on je kazao da nema sumnje da je riječ o organizovanom napadu.

- U kriminalističkom smislu tu je lak dio posla da napadači budu identifikovani i da se protiv njih pokrene postupak. No to u ovom trenutku nije najvažniji aspekt, već to ko je te ljude organizovao i sa kojim motivom. To je napad koji je izvršen iz političkih motiva jer niko Vučića nije napao kao privatno lice, nego je napadnut kao premijer Srbije. Jasno je da među bošnjačkim političarima postoje oni koji ne bi želeli da bude otkrivena pozadina i suštinski nalogodavci - rekao je Dragišić.

Zaključci Savjeta ministara BiH

- Savjet ministara izražava nezadovoljstvo stepenom koordinacije policijskih i drugih tijela bezbjednosnog sektora u BiH

- Ministarstvo bezbjednosti zadužuje se da pripremi mjere u normativnom i drugom smislu s ciljem unapređenja koordinacije

 

Zaključci Doma naroda Parlamenta BiH

- Ministarstvo bezbjednosti BiH je zaduženo da Savjetu ministara i Parlamentu BiH dostavi prijedlog dokumenta sa preciznim operativnim procedurama za postupanje i koordinaciju policijskih agencija

- Ministarstvo bezbjednosti treba da sačini potpunu informaciju o svim do sada izvedenim terorističkim aktima u BiH, o međusobnoj saradnji policijskih agencija i njihovoj saradnji sa tužilaštvima i sudovima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana