Заштита за тероризам и нападаче на Вучића

Жељка Домазет
Заштита за тероризам и нападаче на Вучића

Сарајево - У институцијама на нивоу БиХ нема воље да се обрачунају са тероризмом и да буду откривени организатори и нападачи на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима 11. јула, што се јасно показало приликом разматрања та два догађаја на најважнијим адресама у Сарајеву.

Нагласили су то представници РС у институцијама БиХ и аналитичари коментаришући закључке који су усвојени у Дому народа Парламента и Савјету министара БиХ. У закључцима није чак ни констатовано да је у случају напада на полицијску станицу у Зворнику ријеч о тероризму, док закључцима о дешавањима у Поточарима није чак ни декларативно затражена било чија одговорност за напад на Вучића. Занимљиво је да су закључке подржали министри из СДС-а Драган Мектић и Мирко Шаровић, док Игор Црнадак из ПДП-а није присуствовао сједници на којој су усвојени. Приликом усвајања закључака Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Дому народа Парламента БиХ за њих су гласали делегати из СДС-а Огњен Тадић и Дарко Бабаљ.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић каже да је недопустиво да због напада на Вучића није отворено питање одговорности и да се цијела ствар разводњава.

- Лично ћу инсистирати и истрајаћу на томе да одговорни за тај напад буду санкционисани. Та ствар мора бити обавеза свих институција у БиХ па и српских представника у институцијама БиХ. Они морају да инсистирају на проналаску одговорних и починилаца - нагласио је Иванић за "Глас Српске".

Додао је да се мора коначно знати ко је одговоран за то што се десило.

- Варијанта да нико није одговоран не значи ништа. Оваквим понашањем дало би се зелено свјетло да се такви напади могу и даље понављати и да свако може радити шта хоће без икаквих санкција. Очито је да је да је у овом конкретном случају ријеч о томе да се покушава изиграти одговорност. То не може да се толерише - рекао је Иванић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић наглашава да је недопустиво да се терористички напад у Зворнику у коме је убијен полицајац толико разводни да се након силне расправе о томе брише у закључцима одредница тероризам и све своди на случајни инцидент.

- Ни Парламент ни Савјет министара нису имали снаге да назову ствари правим именом, а Тужилаштво није ништа предузело да буду откривени организатори - рекао је Продановић.

Каже да су закључци Савјета министара након извјештаја безбједносних агенција о нападу на Вучића скандалозни.

- како је могуће да не буде затражена смјена оних који су били задужени за безбједност комеморације у Поточарима. Да је БиХ нормална држава већ би неки челници из безбједносног сектора из моралних разлога поднијели оставке, а како то нису учинили онда је то морао затражити Савјет министара - рекао је Продановић наводећи да испрани закључци ништа не значе.

Професор Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Драгомир Кесеровић каже да је очигледно да нико нема ауторитет да предузме мјере, нити има воље да систем безбједности функционише на прави начин.

- Чињеница је да се у БиХ различито гледа на терористичке активности, па и на напад у Зворнику. Управо то различито гледање даје простор тероризму. Да није тако, да нема различитог гледања на проблем тероризма, не би се могло дешавати да се терористички напади разводњавају и чак не квалификују као тероризам. У врху БиХ треба тражити одговорност за то - рекао је Кесеровић оцијенивши да се сигурно не би десили напади у Поточарима и Зворнику да њихови актери нису знали да имају подршку дијела државе.

Експерт за безбједност из Београда Зоран Драгишић наглашава да нема сумње да је у Зворнику био терористички напад.

- Тероризам је у Бих политички проблем, јер бошњачки политичари покушавају из политичких разлога да томе дају другу квалификацију и димензију - рекао је Драгишић.

Коментаришући однос институција БиХ према нападу на Вучића, он је казао да нема сумње да је ријеч о организованом нападу.

- У криминалистичком смислу ту је лак дио посла да нападачи буду идентификовани и да се против њих покрене поступак. Но то у овом тренутку није најважнији аспект, већ то ко је те људе организовао и са којим мотивом. То је напад који је извршен из политичких мотива јер нико Вучића није напао као приватно лице, него је нападнут као премијер Србије. Јасно је да међу бошњачким политичарима постоје они који не би желели да буде откривена позадина и суштински налогодавци - рекао је Драгишић.

Закључци Савјета министара БиХ

- Савјет министара изражава незадовољство степеном координације полицијских и других тијела безбједносног сектора у БиХ

- Министарство безбједности задужује се да припреми мјере у нормативном и другом смислу с циљем унапређења координације

 

Закључци Дома народа Парламента БиХ

- Министарство безбједности БиХ је задужено да Савјету министара и Парламенту БиХ достави приједлог документа са прецизним оперативним процедурама за поступање и координацију полицијских агенција

- Министарство безбједности треба да сачини потпуну информацију о свим до сада изведеним терористичким актима у БиХ, о међусобној сарадњи полицијских агенција и њиховој сарадњи са тужилаштвима и судовима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана